Strauss: Tod und Verklärung

Onder leiding van Mariss Jansons voert het Concertgebouworkest Tod und Verklärung uit. Richard Strauss verklankte de laatste uren van een oude man en de verwezenlijking van diens ideaal.

Richard Strauss’ Tod und Verklärung

Richard Strauss schreef ooit zelf over Tod und Verklärung: ‘Het idee was een toongedicht te componeren waarin de laatste uren worden beschreven van een man, die naar de hoogste idealen heeft gestreefd. […] De ziel verlaat het lichaam en ontdekt, in de eeuwige kosmos, de schitterende verwezenlijking van het ideaal dat hier beneden nooit vervuld kon worden.’ Het ernstige onderwerp van Tod und Verklärung is typisch voor de wereld van een gevoelige, filosofisch aangelegde negentiende-eeuwer als Richard Strauss.

Mariss Jansons, chef-dirigent

Mariss Jansons was van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. In die tijd ontstond een intensieve samenwerking, die wereldwijd erkenning vond. Sinds 2003 is Jansons chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. Voor zijn verdiensten ontving Jansons vele onderscheidingen, waaronder de Ernst von Siemens Musikpreis.

Kies uit deze concerten

Gerelateerde video's