Veelgestelde vragen Young

Logo Concertgebouworkest Young 

Voor wie is Concertgebouworkest Young? (foto: Milagro Elstak)
Repetitie in het Amsterdamse Vondelpark (Foto: Milagro Elstak)
 
Wat is Concertgebouworkest Young?

Young is een orkesttrainingsprogramma voor getalenteerde jonge instrumentalisten van 14 tot en met 17 jaar, opgezet door het Koninklijk Concertgebouworkest. Young is in het bijzonder gericht op het aantrekken van jongeren uit bevolkingsgroepen die in Europa wat betreft klassieke orkestmuziek slecht worden bediend en ondervertegenwoordigd zijn. Elke zomer zal een groep jonge musici bijeenkomen om te leren van de musici van het Concertgebouworkest en met hen te werken in verschillende situaties – waaronder coaching, groepsrepetities, kamermuziekensembles en persoonlijke ontwikkeling – en te spelen onder leiding van een internationaal gerenommeerde dirigent.

Wie kan aan Young deelnemen?

Young is toegankelijk voor inwoners uit Europa met alle mogelijke achtergronden. Wij staan in het bijzonder open voor kandidaten die zullen zorgen voor meer diversiteit in de klassieke orkestmuziek en/of die geen toegang hadden of kansen hebben gehad om op topniveau les te krijgen of deel te nemen aan hooggekwalificeerde jeugdorkesten, zomerfestivals of vergelijkbare ervaringen buiten hun gemeenschappen. Je moet in de zomer van 2020 tussen de 14 en 18 jaar oud zijn. Dat wil zeggen dat je geboren moet zijn tussen 23 augustus 2002 en 5 augustus 2006. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk.

Wanneer zal het programma plaatsvinden? - Update COVID-19.

Young 2020 is vanwege de coronacrisis verplaatst naar 2021, van 5 tot en met 22 augustus. Alle jonge musici die voor Young 2020 zijn geselecteerd worden uitgenodigd voor 2021. In 2021 worden er dan ook geen nieuwe audities gehouden. In 2022 zal de derde editie van Young plaatsvinden van 4-21 augustus. Hiervoor zijn er wel weer online audities in het seizoen 2021/2022.

Waar vindt het Young zomerkamp plaats?

Young vindt plaats in Akoesticum te Ede. Akoesticum is het trainingscentrum voor de uitvoerende kunsten dat is gespecialiseerd in het onderbrengen van jeugdorkesten. Het heeft uitstekende repetitie- en oefenfaciliteiten waar alle repetities met volledig orkest plaatsvinden en alle jonge musici en stafleden worden gehuisvest.
www.akoesticum.org

Waar zal het orkest optreden?

In 2021 zullen er twee optredens zijn, één in Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt ook een try-out gehouden in Akoesticum en een kamermuziekconcert in de Amsterdamzaal te Amsterdam.

Hoe meld ik me aan?

De auditie- en aanmeldingsprocedure vindt online plaats. Kom meer te weten over de aanmelding door hier te klikken.

Hoe wordt mijn aanmelding beoordeeld?

In overeenstemming met zijn doelstelling werft Young een breed scala aan gekwalificeerde deelnemers uit de hele Europese Unie als weerspiegeling van de uitzonderlijke diversiteit binnen Europa. Aanmeldingen worden beoordeeld op basis van een combinatie van factoren, zoals het technisch kunnen van de kandidaat, muzikaliteit, passie, bereidheid tot samenwerking, intellectuele nieuwsgierigheid en sociale en emotionele volwassenheid.

Worden er uitzonderingen gemaakt op de leeftijdseisen?

Nee.

Wat zijn de vestigingseisen voor Young?

Iedere burger van een Europees land in het bezit van een paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsvergunning. Wie hierover twijfels heeft, wordt verzocht contact met ons op te nemen via young@concertgebouworkest.nl.

Wat is de voertaal?

De voertaal is Engels. Tijdens het zomerkamp zullen de deelnemers worden begeleid door mentoren die in staat zijn verschillende talen te spreken.

Is er plaats voor mijn instrument?

In de zomer van 2021 bestaat het symfonieorkest van Young uit 73 musici. Kandidaten kunnen zich aanmelden voor de volgende instrumenten: viool, altviool, cello, contrabas, fluit, piccolo, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, bastrombone, tuba en pauken.

Kan ik me voor meer dan één instrument opgeven?

Ja, maar voor elk instrument is een aparte aanmelding nodig. Let wel: voor secundaire instrumenten zoals piccolo, althobo en basklarinet is geen aparte aanmelding nodig.

Kan ik meer dan eens aan Young deelnemen?

Ja, zo lang je aan de verschillende eisen voldoet. Wel moeten alle kandidaten zich elk jaar opnieuw aanmelden en een nieuwe auditie-video indienen.

Aanmeldingsprocedure

Aanmeldingstermijn

Aanmelden voor Young 2021 is niet meer mogelijk, want alle geselecteerde jonge musici voor 2020 worden uitgenodigd voor 2021. Aanmelden voor Young 2022 kan van 1 november 2021 tot 10 februari 2022. De selectie zal plaatsvinden in februari 2022. In maart 2022 zullen alle kandidaten een bericht ontvangen met de uitslag.

Moet ik voorgedragen worden om me te kunnen aanmelden voor Young?

Ja. Een formele voordracht door een muziekleraar, dirigent van een ensemble, leider van een school/band/orkest of een gemeenschap is een verplicht onderdeel van de aanmelding.

Mijn solo is langer dan drie minuten. Kan dat?

Je kunt een fragment van drie minuten kiezen uit een langer stuk of een opname van een uitvoering.

Moeten mijn twee referenties allebei van musici zijn?

Nee, maar het is wel handig als tenminste één van de twee dat is. Muziekleraren, orkestdirigenten en privéleraren zijn allemaal aanvaardbaar als muzikale referenten, maar een referentie van een academie-leraar of een andere niet-muzikale mentor is ook mogelijk.

Kan mijn ‘nominator’ ook één van de referenties zijn?

Ja, hij of zij moet dan ook het aparte aanbevelingsformulier invullen dat toegezonden wordt via Acceptd.

Mijn video-opnamen zijn niet van professionele kwaliteit. Is dit nadelig voor mijn kansen om te worden toegelaten tot Young?

Nee. We begrijpen dat niet iedereen over de middelen beschikt om een professionele video op te nemen en het is ons doel om Young toegankelijk te maken voor iedereen die zich wil opgeven. Zolang de kandidaat duidelijk zicht- en hoorbaar is, zal de auditie worden beoordeeld op muzikale verdiensten en niet op productiekwaliteit. De meeste audities zijn opgenomen met eenvoudige apparatuur zoals smartphones of tablets.

Gastartiesten en begeleiding

Wie dirigeert het Young orkest?

Dat wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Wie begeleidt Young?

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast zal er een groep mentoren zijn die de jongeren zal begeleiden tijdens het zomerkamp.

Wat kan ik verder verwachten van mijn ervaring bij Young?

Behalve orkestrepetities en de gelegenheid om nauw samen te werken met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, kunnen deelnemers aan Young zowel muzikale als sociale contacten leggen met de orkestleden. Daarnaast kunnen ze workshops volgen die zijn opgezet om cultureel leiderschap te ontwikkelen en deelnemers in staat te stellen met hun muziek iets voor hun gemeenschap te betekenen en ambassadeur te worden van Young.

Zijn er enige kosten of betalingen verbonden aan Young?

Young is kosteloos voor alle deelnemers. Het programma voorziet in verblijf en maaltijden tijdens de duur ervan en dekt de kosten van alle activiteiten zoals instructie, repetitie en optreden. Er is geen lesgeld van toepassing. Reizen worden voor de deelnemers geboekt of de kosten worden vergoed. Alle verdere details volgen na toelating.

 

Aanmelden Young

(opent in een nieuw venster)

Logo Acceptd

Steun Young

Steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven is onmisbaar bij de totstandkoming van RCO Young. Overweegt u bij te dragen en jong, verborgen talent deze unieke kans te bieden? Barbara Ruding bespreekt graag de verschillende mogelijkheden waarop u Young kunt ondersteunen. U kunt contact opnemen via b.ruding@concertgebouworkest.nl of telefonisch via 020 305 10 10.