Young

Concertgebouworkest Young is het nieuwe internationale jeugdorkest van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 tot en met 17 jaar uit Europa en weerspiegelt de diversiteit van de Europese samenleving.

Logo Concertgebouworkest Young

Het jeugdorkest is vooral bedoeld voor verborgen talenten: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten.

Young summer camp

Gedurende het Young summer camp krijgen zij een intensief programma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. De periode wordt afgesloten met concerten onder leiding van wereldberoemde dirigenten in Het Concertgebouw en in een andere concertzaal.

Tijdens de eerste editie speelde Young onder leiding van Pablo Heras-Casado de Vijfde symfonie van Tsjaikovski, het Vioolconcert van Mendelssohn met als solist Julian Rachlin, en de wereldpremière Idyllium van Detlev Glanert.

Concertgebouworkest Young - Side by Side Cyprus (foto: Peter Tollenaar)

Ontwikkeling toptalent

Het Concertgebouworkest acht de ontwikkeling van toptalent van essentieel belang. Daarnaast beoogt het orkest met Young via de muziek ook het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, gemeenschapszin en democratisch denken. Hiervoor is samen met het United World Colleges Nederland een speciaal programma ontwikkeld. Op deze manier slaat dit nieuwe jeugdorkest een brug tussen de maatschappij en een cultureel topinstituut.

Young ligt in het verlengde van RCO meets Europe, de ambitieuze tournee naar alle lidstaten van de EU die het Concertgebouworkest ondernam tussen 2016 en 2018. Hierbij speelde het orkest in ieder land een werk samen met een lokaal jeugdorkest (Side by Side) en knoopte het nauwe banden aan met jonge musici door heel Europa. Een uniek concept, dat verdieping en intensivering vindt in de vorm van Young en zo blijft resoneren in de samenleving. De deelnemers worden ambassadeurs: de gedachte achter Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij - nemen zij actief mee terug naar hun eigen land.

Young 2020 wordt vanwege het coronavirus verplaatst naar 5-22 augustus 2021. Dan zal het onder leiding staan van Daniel Harding.

 

Steun Concertgebouworkest Young

Steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven is onmisbaar bij de totstandkoming van Young. Overweegt u bij te dragen en jong, verborgen talent deze unieke kans te bieden? Barbara Ruding bespreekt graag de verschillende mogelijkheden waarop u Young kunt ondersteunen. U kunt contact opnemen via b.ruding@concertgebouworkest.nl of telefonisch via 020 305 10 10.