Ammodo

Ammodo stimuleert de ontwikkeling van kunst en wetenschap. Samen met gerenommeerde partners initieert, ontwikkelt en ondersteunt Ammodo grensverleggende projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en fundamentele wetenschap. Het Concertgebouworkest, dat gezien wordt als een van de beste orkesten ter wereld, is dankbaar voor de steun van Ammodo voor de projecten gericht op ontwikkeling van jonge talentvolle musici en de projecten gericht op het behoud van de kwaliteit van het orkest. Dankzij deze steun kan het orkest op dit hoogste niveau blijven presteren.

Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie is een prestigieus opleidingsprogramma van het Concertgebouworkest dat erop gericht is de unieke kwaliteit van het orkest door te geven aan volgende generaties, zodat zij ook van deze kunstvorm op het hoogste niveau kunnen genieten.

Gedurende één orkestseizoen (september-juni) nemen de academisten deel aan orkestproducties en worden zij begeleid door leden van het orkest. Daarnaast volgen zij lessen, workshops en trainingen en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties.

De Academie heeft sinds zijn oprichting in 2003 tientallen succesvolle orkestmusici opgeleid. De meesten spelen in beroepsorkesten; maar liefst elf van hen zijn inmiddels volwaardig lid van het Concertgebouworkest.

Dankzij de steun van Ammodo kan de Academie jaarlijks uitbreiden met een extra plaats, van zeven naar negen plaatsten. Het seizoen 2020/2021 zal dankzij Ammodo plek bieden aan tien academieplaatsen.

De extra plaatsen zorgen ervoor dat er meer diversiteit in het aantal plaatsen komt. Denk hierbij aan de verdeling van de plaatsen over strijkers, blazers en slagwerkers.

Voor de individuele musici betekent de Academie een zeer intensieve voorbereiding op de praktijk van orkestmusicus. Het certificaat van de Academie wordt door andere orkesten hoog gewaardeerd, de musici worden vaker dan voorheen voor audities van andere orkesten uitgenodigd.

Voor het seizoen 2019/2020 zijn de volgende jonge musici geselecteerd:

Voor het aanstaande seizoen vonden de audities voor de strijkers plaats op 3 , 4 , 6 en 7 februari 2020. Op 20, 21 en 23 april 2020 zijn de audities voor de blazers gepland.

Naar de Academie van het Concertgebouworkest

Masterclass

Het Concertgebouworkest presenteert op woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2020 de Ammodo Masterclass Dirigeren, een openbare masterclass dirigeren door Iván Fischer. De Hongaarse dirigent zal zijn kennis en ervaring delen met vier zeer talentvolle jonge dirigenten: Earl Lee (Korea/Canada), Corinna Niemeyer (Duitsland), Jaume Santonja (Spanje) en Katharina Wincor (Oostenrijk).

De Ammodo Masterclass Dirigeren van het Concertgebouworkest is van onschatbare waarde voor de deelnemende dirigenten, voor de jonge musici die als toehoorders aanwezig zullen zijn en voor muziekliefhebbers die meer willen leren over de fascinerende interactie tussen dirigent en orkest.

De Masterclass dirigeren heeft een internationaal breed bereik. De kandidaten worden geselecteerd op basis van hun artistieke niveau en talent. Daarnaast is het effect van de Masterclass ook een opstap voor een succesvolle internationale carrière waarbij de kandidaten dirigeren op diverse podia over de hele wereld. Tegelijkertijd bouwt het Concertgebouworkest al vroeg een hechte band op met de jonge dirigenten, waardoor het publiek in Nederland in de toekomst van hun werk kan genieten

Deelname aan de Masterclass is voor de ontwikkeling en carrière van jonge dirigenten van essentieel belang. Het is een unieke kans om met een topdirigent aan de hand van symfonisch repertoire ervaring op te doen met een van de beste orkesten ter wereld Het Concertgebouworkest heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan en Ammodo wil daar graag aan bijdragen.

Instrumenten

Dankzij de steun van Ammodo bij de aankoop en het onderhoud van hoogwaardige instrumenten voor de orkestleden van het Concertgebouworkest kan de klankkwaliteit van het collectief gehandhaafd en verhoogd worden.

Deze steun draagt bij aan het kwaliteitsbehoud en de verdere kwalitatieve uitbreiding van de instrumentencollectie.

Dankzij Ammodo kan contrabassist Nicholas Schwartz beschikken over een prachtige contrabas. De 19e-eeuwse contrabas vond zijn weg via Japan terug naar Amsterdam en maakt in handen van Nicholas Schwartz de hele basgroep gelukkig.

Lees meer over de historie van de contrabas.

Ook heeft Ammodo bijgedragen aan de aankoop van de Steinway & Sons C-vleugel voor gebruik in de Amsterdamzaal van het RCO House.

Naar website Ammodo