Auditieprocedure

Informatie over de auditieprocedure

Logo Concertgebouworkest Young 

Concertgebouworkest Young 2019 (foto: Milagro Elstak)
Concertgebouworkest Young 2019 (foto: Milagro Elstak)
Young 2020

Het zomerkamp van Young 2020 is verplaatst naar 2021. Daar zal het plaatvinden van 5-22 augustus in Akoesticum te Ede. Alle jonge musici die voor Young 2020 zijn geselecteerd worden uitgenodigd voor 2021. In 2021 worden er dus geen nieuwe audities gehouden. In 2022 zal de derde editie van Young plaatsvinden van 4-21 augustus. Hiervoor zijn er wel weer online audities in het seizoen 2021/2022.

Instrumentatie

Kandidaten kunnen zich aanmelden voor de reguliere symfonische instrumenten: viool, altviool, cello, contrabas, fluit/piccolo, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, bastrombone, tuba en pauken.

 ‘Nominator’

ledere jonge musicus heeft de aanbeveling nodig van iemand die hem of haar goed kent –  bijvoorbeeld een muziekleraar of dirigent van een plaatselijk jeugdorkest, schoolorkest of ensemble. Deze ‘nominator’ schrijft een aanbeveling voor degene die hij of zij voordraagt. Wie een verborgen talent wil voordragen kan een e-mail sturen naar young@concertgebouworkest.nl met naam en adres van deze jonge musicus. Wij sturen hem of haar dan de link naar Acceptd waar de inschrijving kan plaatsvinden.

Aanmeldingseisen
 • Auditievideo's (zie hieronder)
 • Biografisch Essay: Beschrijf je achtergrond, muzikale ervaring en opleiding. Waar kom je vandaan? Waar woon je? Beschrijf je familie, je school en je (niet muzikale) hobby's. Hoe lang heb je les? Van wie heb je les (gehad)? Heb je al prijzen gewonnen? Heb je ervaring met het spelen in een orkest?
 • Aanbevelingen: Je hebt twee referenties nodig (waarvan een de 'nominator' is) van wie je de e-mailadressen moet opgeven. Nadat je je volledige aanvraag hebt ingediend zullen beiden een link ontvangen naar een online aanbevelingsformulier. Let op: deze e-mail komt rechtstreeks van Acceptd (dus niet van Young of het Koninklijk Concertgebouworkest). Je twee referenties doen hun vertrouwelijke aanbevelingen zowel over jouw persoonlijke als muzikale kwaliteiten. Dus belangrijke vragen die beantwoord moeten worden zijn: Wat is de muzikale motivatie om de aanbeveling te doen? Waaraan draagt de nominatie bij tot de andere doelstellingen van Young m.b.t. diversiteit, ambassadeurschap en verborgen talent?
Auditievideo's

Alle kandidaten voor Young moeten video's opnemen met de hieronder beschreven inhoud. Elk uitvoeringsonderdeel moet in één take worden opgenomen, zonder montage. (Je kunt wel uit meerdere takes de beste kiezen.) Alle video's moeten zijn opgenomen binnen acht maanden voor de sluiting van de aanvraagperiode. Voor een succesvolle aanmelding bij Young zijn geen professionele apparatuur en/of studioruimte nodig. Als je op een paar details let, kun je jouw manier van musiceren goed overbrengen met gebruikmaking van eenvoudig verkrijgbare consumentenelektronica. Er zijn al veel kandidaten geweest die succes hadden met een iPhone of een andere smartphone. Bekijk onze Video-aanwijzingen voor aanvullende informatie en suggesties voor een geslaagde opname van je auditie.

Verplichte Video-onderdelen
 • Inleiding: Voor je begint aan de uitvoering van je solo-selectie, is het de bedoeling dat je in een gesproken inleiding je naam noemt, je instrument, je woonplaats en de titel van het solowerk van jouw keuze.
 • Solostuk: Je bent in principe vrij in de keuze van het solostuk, of een deel van een langer werk, op voorwaarde dat het ongeveer drie minuten lang is. Bij sommige instrumenten is het aan te bevelen de expositie van een klassiek soloconcert te spelen. Dat staat dan bij de auditiefragmenten vermeld. Als het stuk langer dan drie minuten duurt, mag je een fragment opnemen, of een ongemonteerd fragment van drie minuten uit een langere opname indienen. Je kunt ook een recente solo-opname gebruiken als deze voldoet aan de Young auditievoorwaarden, maar neem dan nog wel een gesproken inleiding op en voeg die toe als aparte upload. Een stuk met pianobegeleiding heeft de sterke voorkeur (maar niet als je je aanmeldt voor pauken).
 • Fragmenten: Voor elk instrument is minimaal één orkestfragment verplicht.
 • Toonladders: Je wordt verzocht één majeur- en één mineurtoonladder (harmonisch of melodisch) te spelen in een toonsoort naar keuze met maximaal vier mollen/kruisen, uit het hoofd en in een voor jou prettig tempo. Elke toonladder moet twee keer gespeeld worden, een keer met gebonden en een keer met gescheiden noten, met gebruikmaking van een articulatie of streek naar eigen keuze. Kandidaten voor viool, altviool en cello moeten twee of drie octaven spelen; kandidaten voor contrabas en blaasinstrumenten moeten twee octaven spelen.
 • Video Essay: Je wordt verzocht het antwoord te geven op de volgende vragen.
  • Young wil jonge talenten selecteren die wat extra ondersteuning in hun muzikale carrière kunnen gebruiken. Op welke manier is dit (of niet) van toepassing op jouw situatie?
  • Young wil de diversiteit binnen Europa vertegenwoordigen. Op welke manier kun je ons helpen dit doel te bereiken?
  • Young nodigt de Young-alumni uit om ambassadeurs te worden voor het programma en voor klassieke muziek in hun gemeenschappen of thuislanden. Wat zou jou een goede ambassadeur maken?
Video-aanwijzingen

We bevelen je aan om, waar mogelijk, het volgende in de gaten te houden bij het maken van opnamen.  

 1. Denk na over belichting, kader en camerapositie. Film in een goedverlichte ruimte en zorg ervoor dat er meer licht vóór dan achter je is. Zet de camera zo neer dat jij, je instrument en al je bewegingen voortdurend volledig in beeld zijn; als je met pianobegeleiding speelt moeten we zowel jou als de pianist kunnen zien. Plaats je camera op een afstand waardoor je zo veel mogelijk details laat zien, terwijl je toch alles in beeld hebt wat hierboven wordt beschreven.
 2. Zet de camera tijdens het opnemen bij voorkeur op een statief of een plat oppervlak.
 3. Test het geluidsniveau om te zorgen dat er geen vervorming optreedt tijdens de luidste passages en de zachtste passages nog steeds goed hoorbaar zijn. Als het mogelijk is, sluit dan een externe microfoon aan op je camera om je spel en je gesproken tekst op te nemen.
 4. Maak je instrument schoon, stel het af en zorg ervoor dat het in de best mogelijke staat verkeert voor je je auditie-video opneemt. Wellicht kun je het instrument aan je muziekleraar of een ensembleleider laten zien en je laten helpen als er iets aan moet worden verbeterd.
 5. Hoewel het niet nodig is een piano of vleugel te gebruiken voor de begeleiding van een werk, moet je er wel voor zorgen dat de piano voor de opname goed is gestemd.
  Behalve het stoppen en starten van de camera tussen de verschillende onderdelen is er geen montage van geluid of beeld toegestaan. Kandidaten die video's indienen waarop enige montage, overgang, toonmanipulatie of andere ingreep binnen één uitvoering zicht- of hoorbaar is, worden gediskwalificeerd. Let wel: het uit meerdere takes kiezen van één volledige, ongemonteerde uitvoering is wel toegestaan.
 6. Je moet je video-files uploaden met gebruikmaking van onze online application service (Acceptd). De volgende gangbare digital formats worden geaccepteerd. Files met een grootte tot 5 GB worden geaccepteerd. We adviseren het gebruik van een format en resolutie die zorgen voor high quality internetvideo.

 

Aanmelden Young

(opent in een nieuw venster)

Logo Acceptd

Steun Young

Steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven is onmisbaar bij de totstandkoming van Young. Overweegt u bij te dragen en jong, verborgen talent deze unieke kans te bieden? Barbara Ruding bespreekt graag de verschillende mogelijkheden waarop u Young kunt ondersteunen. U kunt contact opnemen via b.ruding@concertgebouworkest.nl of telefonisch via 020 305 10 10.