Beethoven: Symfonie nr. 8

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 8

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest speelt de puntig-heldere Achtste symfonie van Ludwig van Beethoven onder leiding van Iván Fischer. U kunt de uitvoering mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken.

Beethovens Achtste symfonie

Ludwig van Beethoven componeerde zijn Achtste symfonie direct na zijn Zevende. Inhoudelijk zijn de symfonieën ook als paar gedacht: tegenover de meeslepend-romantische Zevende staat de puntig-heldere Achtste symfonie. Van alle Beethoven-symfonieën is de Achtste de meest geestige, met in elk deel wel grapjes en noviteiten. Neem bijvoorbeeld in het tweede deel de imitatie van een metronoom. Over het regelmatige tikken in de houtblazers legt Beethoven een elegante, lichtvoetige melodie die volgens Iván Fischer uit een Rossini-opera had kunnen komen. Tezamen geven ze een potsierlijk effect.

Iván Fischer, dirigent

Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gastdirigent bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. U kunt de uitvoering van Beethovens Achtste symfonie mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken. Geleid door de boeiende uitleg van de dirigent neemt u een kijkje in Beethovens keuken.

bekijk het concert met commentaar van Iván Fischer

Lees meer

Populair