Nieuws

Nieuwsoverzicht

Bernard Haitink bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw

17 februari 2017

Hoge onderscheiding voor eredirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest

Bernard Haitink is op donderdag 16 februari 2017 bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het betreft een van de hoogste en oudste Nederlandse civiele orden. De 87-jarige eredirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam. Dit gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst na afloop van een concert dat Haitinks zestigjarige verbintenis met het orkest markeerde. In het seizoen 1956-1957 maakte hij er zijn debuut. Sindsdien heeft de dirigent zeer veel betekend voor zowel het Nederlandse als het internationale muziekleven. Het Concertgebouworkest achtte dit jubileum het moment bij uitstek om zijn eredirigent daarvoor te danken en te eren.

Het commandeurschap wordt slechts bij hoge uitzondering verleend en is gereserveerd voor personen die een prestatie van exceptionele aard hebben geleverd voor de samenleving. Onlangs nog werd het toegekend aan wetenschapper en Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Eerder ging de onderscheiding naar onder anderen Gerard Reve, Harry Mulisch en Karel Appel.

Haitinks uitzonderlijke betekenis is evident: hij geldt als een van 's werelds grootste dirigenten, beschikkend over een breed repertoire. Van 1961 tot 1988 was hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Talloze muziekliefhebbers verspreid over de hele wereld leerden de hechte combinatie van orkest en chef-dirigent kennen dankzij hun radio- en tv-uitzendingen,  tournees en vele bekroonde plaatopnamen. Ook na zijn afscheid bleef Haitink een stevige band onderhouden met het orkest, sinds 1999 als eredirigent. Andere toporkesten – Berlijn, Boston en Chicago – zien hem eveneens graag komen. Bijzondere bijdragen levert Haitink aan de ontwikkeling van jong talent, door het dirigeren van internationale jeugdorkesten en het geven van masterclasses en ondersteuning aan jonge collega’s.

Bernard Haitink ontving in zijn loopbaan al vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen. In 1969 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau: Commandeur in diezelfde orde werd hij in 1988 bij zijn afscheid van het Concertgebouworkest. In de Orde van de Nederlandse Leeuw was hij sinds 1980 Ridder. In 1991 ontving Haitink de Erasmusprijs. In 2002 kreeg hij van de Britse Koningin de titel Honorary Companion of Honour.  Voor zijn omvangrijke discografie ontving hij afgelopen najaar de Edison Klassiek Oeuvreprijs.

Deel: