Ontmoet het orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Bij het honderdjarig jubileum kreeg het orkest het predicaat Koninklijk. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe.

Bij de befaamde orkestklank speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Ook de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten zijn van grote invloed geweest: Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Riccardo Chailly (1988-2004), Mariss Jansons (2004-2015) en Daniele Gatti (2016-2018).

Honorair gast-dirigent Iván Fischer dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest (foto: Renske Vrolijk)
Honorair gast-dirigent Iván Fischer dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest

Even bepalend zijn de musici; het Concertgebouworkest heeft er 120, afkomstig uit zo'n 25 landen. Ondanks de omvang musiceert het als een kamerorkest.

Het Concertgebouworkest wordt geroemd om uitvoeringen van het werk van Mahler en Bruckner en om zijn langlopende concerttradities als de Passieuitvoering en de Kerstmatinee. Hedendaagse muziek heeft vanaf het begin een grote rol gespeeld. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler, Arnold Schönberg en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het Concertgebouworkest. Tegenwoordig treden onder anderen John Adams, Thomas Adès, George Benjamin en Tan Dun in hun voetsporen. Ieder jaar worden meerdere nieuwe opdrachtcomposities in première gebracht.  

Samenwerkingen met wereldberoemde gastdirigenten en specialisten dragen bij aan de klank en de grote stilistische flexibiliteit van het orkest. Nikolaus Harnoncourt was in hoge mate verantwoordelijk voor de reputatie van het orkest in het achttiende-eeuwse repertoire. Iván Fischer is honorair gastdirigent met ingang van het seizoen 2021/2022. Pierre Audi werkt met het orkest samen als creatief partner.

Met zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia bereikt het orkest jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers wereldwijd. Dat bereik wordt verveelvoudigd door video’s, concertstreams en de regelmatige radio- en tv-uitzendingen in samenwerking met AVROTROS, Mezzo en Unitel Classica. Vele van de ruim elfhonderd lp-, cd- en dvd-opnamen zijn internationaal onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label: Concertgebouworkest Live.

Thomas Adés dirigeert het Concertgebouworkest (foto: Renske Vrolijk)
Thomas Adés dirigeert het Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest leidt jaarlijks talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het jeugdorkest Concertgebouworkest Young komen iedere zomer verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.