Nieuws

Nieuwsoverzicht

Mahler Festival 2020 Online

30 april 2020

Het Concertgebouw en Concertgebouworkest presenteren Mahler Festival Online

Naar uitzendschema

Het Koninklijk Concertgebouw presenteert samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Mahler Festival Online, een alternatief voor het Mahler Festival dat van 8 tot en met 17 mei zou plaatsvinden in Amsterdam. Het nieuwe festival heeft een uitgebreide digitale programmering met meer dan 25 streams die via social media, de website en gedeeltelijk via AVROTROS en NPO2 Extra te zien zullen zijn. De symfonieën zijn geselecteerd uit het recente archief van het Concertgebouworkest, met onder andere uitvoeringen onder leiding van voormalig chef-dirigenten Mariss Jansons en Bernard Haitink. Bariton Thomas Oliemans en het Alma Quartet brengen nieuwe programma’s in twee speciale edities van de Empty Concertgebouw Sessions. Ook zal een wereldwijd opgenomen documentaire-serie Mahler’s Universe te zien zijn met interviews met onder andere Jessye Norman, Jaap van Zweden en kleindochter Marina Mahler. Ondertussen werkt Het Concertgebouw door aan de organisatie van een nieuw Mahler Festival in de toekomst.

Een online alternatief voor het echte festival

Sinds 2013 was Het Concertgebouw bezig met de organisatie van het derde Mahler Festival in 100 jaar tijd, een unieke samenkomst van toporkesten van over de hele wereld. De coronacrisis maakte dit festival onmogelijk in 2020. Directeur Simon Reinink: 'De teleurstelling is enorm bij ons, maar natuurlijk ook bij de musici en het publiek. Het maakt me trots dat we in deze onzekere tijden in de samenleving en in de culturele sector in korte tijd samen met onze partners een mooi alternatief hebben kunnen opzetten. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en troost te kunnen bieden met de muziek van Mahler in deze lastige tijd.'

Programma van hoog niveau

Oorspronkelijk bracht het festival zes verschillende orkesten samen, maar voor het Mahler Festival Online is gekozen voor streams van de symfonieën en Das Lied von der Erde door het Concertgebouworkest. Algemeen directeur David Bazen: 'Ik ben heel verheugd dat we dankzij de huidige technologie een mooi alternatief Mahler Festival kunnen organiseren. De rijke Mahlertraditie van het Concertgebouworkest heeft geleid tot een groot aantal opnamen van Mahlers symfonieën en liederencycli. We konden dus voor ieder werk kiezen uit meerdere hoogwaardige registraties van uitvoeringen onder leiding van de meest vooraanstaande specialisten. Het is natuurlijk iets heel anders dan een nieuwe uitvoering live meemaken in de Grote Zaal. Maar het voordeel is dat je de mooiste Mahler-opnamen in je eigen huis kunt horen, verrijkt met inleidingen door onze eigen orkestleden.' Elke dag zal een orkestlid om 15:00 in een speciale introductie vooruitblikken op de symfonie die om 20:30 te zien is.

Documentaires – Mahler’s Universe

De thema’s in Mahlers muziek zijn universeel én ook vandaag relevant voor iedereen. Met dit uitgangspunt stuurde Het Concertgebouw een team van documentairemakers (MediaLane) de wereld rond. Het resultaat is een reeks van 10 documentaires die een introductie vormen op de symfonieën en Das Lied von der Erde. Hierin komen musici en kenners zoals Anna Stoll Knecht , Roderick Williams, Lahav Shani en Thomas Hampson aan het woord. Het intrigerende levensverhaal van de componist wordt verteld door Marina Mahler, zijn kleindochter. Bijzondere vermelding verdient het interview met Jessye Norman dat afgelopen zomer plaatsvond in het kader van deze documentaire, enkele weken voor haar onverwachte overlijden. Op inspirerende wijze reflecteert Norman op de muziek van Mahler en blikt ze terug op haar optredens in Het Concertgebouw. Dit interview komt in de verschillende documentaires terug én is in een speciale AVROTROS documentaire te zien.

  • 8-17 mei 20.00 uur dagelijks documentaire Mahler’s Universe op YouTube & Facebook
  • 8 mei 21:38 uur NPO2 Extra "I've been in love with Mahler's music all my life"
Empty Concertgebouw Sessions

In het kader van het Mahler Festival Online worden twee optredens vanuit een leeg Concertgebouw uitgezonden met de muziek van Mahler. Bariton Thomas Oliemans presenteert een programma met verschillende liederen van Mahler, uit Hans und Grethe en Lieder Eines Fahrenden Gesellen. Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, zal een arrangement van het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie én samen met pianiste Nino Gvetadze een gedeelte van het Pianokwartet ten gehore brengen.

  • 13 mei 12.30 uur Thomas Oliemans
  • 15 mei 12.30 uur Alma Quartet & Nino Gvetadze

Programma

Concertgebouworkest vanuit Het Concertgebouw

Vrijdag 8 mei

Symfonie nr. 1 o.l.v. Mariss Jansons (2013) – Inleiding Dominic Seldis

Zaterdag 9 mei

Symfonie nr. 2 o.l.v. Daniele Gatti (2016) – Inleiding Martin Schippers

Zondag 10 mei

Symfonie nr. 3 o.l.v. Mariss Jansons (2010) – Inleiding Omar Tomasoni

Maandag 11 mei

Symfonie nr. 4 o.l.v. Ivan Físcher (2010) – Inleiding Bence Major

Dinsdag 12 mei

Symfonie nr. 5 o.l.v. Daniele Gatti (2010) – Inleiding Laurens Woudenberg

Woensdag 13 mei

Symfonie nr. 6 o.l.v. Lorin Maazel (2010) – Inleiding Miriam Pastor

Donderdag 14 mei

Symfonie nr. 7 o.l.v. Pierre Boulez (2011) – Inleiding Vesko Eschkenazy

Vrijdag 15 mei

Symfonie nr. 8 o.l.v. Mariss Jansons (2011) – Inleiding Johan van Maaren

Zaterdag 16 mei

Symfonie nr. 9 o.l.v. Bernard Haitink (2011) – Inleiding Paul Peter Spiering

Zondag 17 mei

Das Lied von der Erde o.l.v. Fabio Luisi (2011) – Inleiding Emily Beynon

Waar is het te zien?

Sociale media van het Concertgebouworkest en Het Concertgebouw.

Website Concertgebouw

Radio 4

Via Radio 4 presenteert AVROTROS een eigen programmering rondom het Mahler Festival met uitvoeringen van de negen symfonieën en Das Lied von der Erde door negen verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Kijk voor meer informatie hierover op www.radio4.nl.

Deel: