Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Talentontwikkeling

Het orkest draagt bij aan talentontwikkeling door middel van zijn eigen orkestacademie, masterclasses, en samenwerkingen met andere muziekinstellingen, waaronder het Conservatorium van Amsterdam, Nationale Master Orkestdirectie en Het Concertgebouw.

Masterclasses

Cadet uit Zuid-Afrika speelt met leden van de Orkestacademie

In de steden waar het Koninklijk Concertgebouworkest 'in residence' is (Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt) en in landen waar een het orkest een vriendenvereniging heeft (Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en de VS) geven orkestleden individuele masterclasses aan muziekstudenten. Ook worden tijdens tournees masterclasses bij jeugdorkesten gegeven.

De wereldtournee van 2013 leidde zo bijvoorbeeld tot een langdurige samenwerking met het Kwazulu-Natal Symphony Orchestra en South African National Youth Orchestra (SANYO). In december 2017 reizen er weer zes RCO musici naar Johannesburg om daar een week lang masterclasses te geven aan de jonge musici van het SANYO.

Jonge dirigenten

De jonge dirigent Jiří Rožeň krijgt les van chef-dirigent Daniele Gatti tijdens de masterclass dirigeren in 2017 (foto: Mladen Pikulic)
De jonge dirigent Jiří Rožeň krijgt les van chef-dirigent Daniele Gatti tijdens de masterclass dirigeren in 2017 (foto: Mladen Pikulic)

Het Koninklijk Concertgebouworkest organiseert masterclasses voor jonge dirigenten. In 2012 deelde Mariss Jansons zijn kennis met Gergely Madaras, Yu Lu and Alexander Prior. In 2015 werkte Valery Gergiev met de jonge dirigenten Joshua Weilerstein, Ben Gernon en Zaurbek Gugkaev. Daniele Gatti gaf in juni 2017 les aan Sergey Neller, Valentina Peleggi, Jiří Rožeň en Dawid Runtz. Iedere jonge dirigent werkt tijdens de masterclass met het orkest en neemt deel aan meerdere lessen.

De volgende masterclass vindt plaats op 25, 26 en 27 juni 2018, wederom met Daniele Gatti als docent. Aanmelding voor deelname is uitsluitend op basis van uitnodiging.

Bestel kaarten masterclass 2018

Kijk de Masterclass dirigeren 2017