Talentontwikkeling

Het orkest draagt bij aan talentontwikkeling door middel van zijn eigen Academie van het Concertgebouworkest, masterclasses, en samenwerkingen met andere muziekinstellingen, waaronder het Conservatorium van Amsterdam, Nationale Master Orkestdirectie en Het Concertgebouw.

Masterclasses

Cadet uit Zuid-Afrika speelt met leden van de Orkestacademie
Cadet uit Zuid-Afrika speelt met leden van de Orkestacademie

In de steden waar het Concertgebouworkest 'in residence' is (Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt) en in landen waar een het orkest een vriendenvereniging heeft (Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en de VS) geven orkestleden individuele masterclasses aan muziekstudenten. Ook worden tijdens tournees masterclasses bij jeugdorkesten gegeven.

De wereldtournee van 2013 leidde zo bijvoorbeeld tot een langdurige samenwerking met het Kwazulu-Natal Symphony Orchestra en South African National Youth Orchestra (SANYO). In december 2017 reisden er weer zes musici van het Concertgebouworkest naar Johannesburg om daar een week lang masterclasses te geven aan de jonge musici van het SANYO.

Jonge dirigenten

De jonge dirigent Joshua Weilerstein wordt begeleid door dirigent Valery Gergiev tijdens de masterclass dirigeren in 2015 (foto: Renske Vrolijk)
De jonge dirigent Joshua Weilerstein wordt begeleid door dirigent Valery Gergiev (foto: Renske Vrolijk)

Tijdens de Ammodo Masterclass krijgen jonge talentvolle dirigenten de kans te werken met het Concertgebouworkest onder begeleiding van een topdirigent. Voor de deelnemers zijn deze masterclasses een belangrijke stap in hun carrière, daarnaast is het voor iedere muziekliefhebber uiterst boeiend om inzicht te krijgen in wat een dirigent allemaal doet. Omdat de Ammodo masterclasses live gestreamd worden, kan iedereen overal ter wereld meegenieten.

In 2012 deelde Mariss Jansons zijn kennis en ervaring met Gergely Madaras, Yu Lu and Alexander Prior. In 2015 begeleidde Valery Gergiev de jonge dirigenten Joshua Weilerstein, Ben Gernon en Zaurbek Gugkaev. In 2017 kregen Sergey Neller, Valentina Peleggi, Jiří Rožeň en Dawid Runtz de kans om met het orkest te werken onder leiding van Daniele Gatti. Het jaar daarop nam hij Ruth Reinhardt, Tianyi Lu, Roderick Cox en Nuno Coelho onder zijn hoede.

In juni 2020 was het de beurt aan Iván Fischer, een dirigent die zijn grondige partituurkennis paart aan een groot educatief hart en charisma. Hij begeleidde Martijn Dendievel, Corinna Niemeyer, Jaume Santonja en Katharina Wincor. Door corona-omstandigheden vonden de masterclasses met Iván Fischer plaats zonder publiek in de zaal, maar dankzij live-streaming hoefde niemand een woord of een akkoord te missen. 

Bekijk de Ammodo masterclass dirigeren 2020

beKijk de Ammodo Masterclass dirigeren 2018