Mens & Mythe

Special

 

Mens & Mythe: de oerpatronen van de cultuur

In januari wijdt het Concertgebouworkest een reeks bijzondere concertprogramma’s aan helden en heldinnen van de Griekse mythologie. In de manier waarop de grote tragedieschrijvers hun verhalen hebben vastgelegd vinden we allerlei aspecten van onszelf terug: onze angsten, verlangens, sociale regels en ongeschreven wetten. Mythen maken de oerpatronen van ons denken en handelen tastbaar en aanschouwelijk. Ze dienen kunstenaars, filosofen en psychologen steeds weer tot bron van inspiratie.

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam brengt het Concertgebouworkest deze verhalen tot klinken. Verhelderende video-inleidingen bij de drie programma’s zijn hieronder te vinden. Hierin gaat steeds een orkestmusicus in gesprek met een classicus van de UvA.

Drie bijzondere concertprogramma’s

In Cultuur als misdaad: Prometheus staat de titaan Prometheus centraal, zoals beschreven door Aeschylus. Hij gaf de mensen het vuur en werd hard gestraft voor zijn misdaad. onder leiding van Andris Nelsons wordt Skrjabins zelden uitgevoerde Prometheus voor groot orkest, koor, piano solo en lichtklavier voorafgegaan door muziek van Beethoven en Dean.

Alcestis offerde zich op voor de liefde. Alcestis en andere verhalen waarin Euripides de vrouwelijke psyche zo treffend beschreef inspireerden componisten tot de mooiste opera’s. Delen daaruit klinken in Het liefdesoffer: Alceste.

In het verhaal van Sophocles ontdekt Oedipus de gruwelijke waarheid over zichzelf, wanneer hij wordt ingehaald door het noodlot. Het inspireerde Stravinsky tot zijn bloedstollende Oedipus Rex. Tijdens Het onverbiddelijke noodlot: Oedipus speelt het orkest bovendien Verdi’s Ouverture ‘La forza del destino’ en Theo Verbey’s opdrachtwerk en zwanenzang, Ariadne

Verdieping

Op vrijdag 17 januari biedt een symposium, met kamermuziek door leden van het Concertgebouworkest, extra verdieping. Het vindt plaats om 13.00 uur in Academisch-Cultureel Podium SPUI25 in Amsterdam. 

Het januarinummer van Preludium, dat eind december uitkomt, biedt uitgebreide toelichtingen bij de programma’s én gaat met achtergrondverhalen en interviews dieper in op het thema. Bij het concert op 30 oktober vindt u nóg meer informatie en verdieping in de kosteloos verkrijgbare Horizon-gids.