Nieuws

Nieuwsoverzicht

Ontbijt met Brahms

04 november 2019

De leerlingen van groep 8 van basisschool De Rivieren uit Amsterdam begonnen op 4 november met een heel bijzonder ontbijt: tijdens een repetitie van het Concertgebouworkest.

Nationaal Schoolontbijt bij repetitie Concertgebouworkest (foto: Joni Israeli)
Nationaal Schoolontbijt bij repetitie Concertgebouworkest (foto: Joni Israeli)

 

Het Nationaal Schoolontbijt vraagt ieder jaar begin november aandacht voor het belang van een goed en gezond ontbijt voor alle kinderen in Nederland. In de week van 4 tot en met 8 november schuiven weer meer dan een miljoen kinderen in heel Nederland aan de ontbijttafel op hun school aan. Deze keer opende de ontbijtweek tijdens een repetitie van het Concertgebouworkest op het podium van de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Het thema is dit jaar ‘Neem de tijd voor je ontbijt’. Na een introductie door presentatrice Maartje Stokkers (Radio 4) namen de kinderen plaats aan de ontbijttafel. Willeke Alberti zong De glimlach van een kind, waarna een ensemble van orkestleden en academisten een fragment uit Beethovens Septet speelden en in gesprek gingen met de kinderen. Vervolgens kwam de rest van het orkest op met dirigent Paavo Järvi. De 11-jarige Elena mocht Järvi assisteren bij het geven van het startschot. Aan de hand van fragmenten uit Brahms’ Vierde symfonie vond een interactief muzikaal spel plaats: het contrast tussen een gehaast ontbijt en een ontbijt in alle rust werd begeleid met snelle en langzame muzikale passages.

De opbrengsten van het Nationaal Schoolontbijt 2019 waren bestemd voor Het Vergeten Kind, waarvan zangeres Willeke Alberti ambassadeur is. Deze organisatie zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben door hun thuissituatie.

Deel: