Giften scheppen speelruimte

Betovering, dankbaarheid en continuïteit

Aankoop van instrumenten

De unieke klankkleur van het Concertgebouworkest ontstaat door de combinatie van topmusici die de beschikking hebben over de allerbeste instrumenten. Voor de meeste musici zijn zulke, veelal antieke instrumenten, onbetaalbaar geworden. Giften maken de aankoop door Foundation Concertgebouworkest mogelijk, waarna onze musici gedurende hun loopbaan bij het orkest deze instrumenten in bruikleen krijgen.

Interview met Hanna Philips

Hanna Philips, beheerder van de instrumenten van het Concertgebouworkest

Talentontwikkeling en educatie

Academie van het Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest biedt jaarlijks plaats aan enkele talentvolle jonge musici. Gedurende een heel orkestseizoen nemen zij deel aan orkestproducties en worden zij begeleid door leden van het orkest. Daarnaast volgen de academisten lessen, workshops en trainingen en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties.

Concertgebouworkest Young

Concertgebouworkest Young is het nieuwe internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest. Het bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa en weerspiegelt de diversiteit van de Europese samenleving. Het jeugdorkest is vooral bedoeld voor verborgen talenten: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten.

Daarnaast maken giften onder andere Kinderconcerten voor jonge luisteraars en hun (groot) ouders mogelijk en organiseert het Concertgebouworkest educatieprojecten voor scholen.

Masterclass kamermuziek van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest met dirigent Trevor Pinnock. Op de achtergrond lacht cellist Clément Peigné
Masterclass kamermuziek dirigent Trevor Pinnock.

Bijzondere projecten

Een grensverleggende serie als Horizon, bijzondere producties als concertante opera’s, compositieopdrachten, samenwerkingsprojecten met andere culturele instellingen in binnen- of buitenland: giften ondersteunen de diverse projecten waarmee het Concertgebouworkest zich artistiek onderscheidt en zijn imago kan versterken.

Componist Detlev Glanert ontvangt applaus na de wereldpremière van zijn Requiem voor Jheronimus Bosch. (foto: Renske Vrolijk)
Componist Detlev Glanert ontvangt applaus na de wereldpremière van zijn Requiem voor Jheronimus Bosch.

 

RCO House

Dankzij vele giften biedt dit door architect Berlage ontworpen schoolgebouw voortaan onder meer oefenruimtes voor orkestleden en een ensemblezaal. 130 jaar na zijn oprichting heeft het orkest daarmee een exclusieve ontmoetingsplek voor musici, staf, schenkers en publiek gekregen.

RCO House (ontwerp: Team V Architectuur en realisatie Koninkijke Woudenberg)
RCO House (ontwerp: Team V Architectuur en realisatie: Koninkijke Woudenberg)