Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

RCO House

een eigen huis voor ons orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis. Het ‘RCO House’ heeft Gabriël Metsustraat 16 als adres, ligt op een steenworp afstand van het Concertgebouw en kijkt uit op het Museumplein. De sleuteloverdracht heeft dinsdag 23 augustus 2016 plaatsgevonden. Met de aankoop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen plek creëren met oefenruimtes voor de orkestleden, een ensemblezaal en meer mogelijkheden voor educatie. In RCO House komt alles samen.

Bouw mee aan RCO House

RCO House voorgevel
RCO House voorgevel © Team V Architectuur
In RCO House komt alles samen

Het toekomstige RCO House wordt gevestigd op een prachtige locatie in het culturele hart van Amsterdam. Het pand biedt na een grondige verbouwing, behalve aan noodzakelijke oefenruimtes voor musici onder meer ruimte aan een ensemblezaal voor kleine concerten, lezingen en educatieve activiteiten. Ook de staf vestigt zich in het pand. Hiermee wordt voorzien in een grote behoefte. Het orkest hoopt het pand in 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken.

Historisch pand

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.

Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie.

Schoolklas van de vroegere meisjesschool in de Gebriël Metsustraat 16

Een thuis voor musici en medewerkers onder een dak
© Jaap Scheeren
Een droom in vervulling

"Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het Museumplein in het bijzonder. De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld."

- Jan Raes, algemeen directeur

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest
Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest. © Marijn Smulders

 

Bouw mee aan RCO House

RCO House markeert het volgende hoofdstuk in ons bestaan. Het legt een nog steviger fundament onder dit geweldige orkest, van waaruit we kunnen groeien in kwaliteit en bereik.

We weten dat de aankoop en renovatie van het gebouw - het realiseren van RCO House - niet lukt zonder partnerships met bedrijven en giften van fondsen en particuliere donateurs.

We zijn verheugd dat enkele donateurs al steun hebben toegezegd. We vragen u te overwegen ook één van deze schenkers te worden om samen met ons de droom van RCO House te verwezenlijken. Graag gaan we met u in gesprek over de mogelijkheden voor steun en samenwerking.

Bent u geïnteresseerd in ondersteuning van dit project? Anne Christin Erbe en Barbara Ruding zijn graag uw aanspreekpunt. U kunt contact opnemen via: a.c.erbe@concertgebouworkest.nl of b.ruding@concertgebouworkest.nl. U kunt hen telefonisch bereiken via 020 305 1010.

Orkest- en stafleden op het Museumplein
© Jaap Scheeren
Wervingscomité RCO House

Jop Ubbens
Directeur Christie's Amsterdam

Julienne Straatman
Straatman Strategisch Advies

Kees Peijster
Chief Legal counsel Cofra Holding AG

Lodewijk Hijmans van den Bergh
Partner De Braauw Blackstone Westbroek

Anita Nijboer
Lid bestuur Stichting Donateurs RCO

Joop van Berkum
Commissaris

Stuurgroep RCO House

Wiet Pot
Voorzitter bestuur Stichting Koninklijk Concertgebouworkest

Fons van Westerloo
Voorzitter bestuur Stichting Donateurs RCO

Jan Raes
Algemeen directeur RCO

David Bazen
Adjunct-directeur zakelijk RCO