RCO Meets Europe

Het Koninklijk Concertgebouworkest trad sinds augustus 2016 in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Met deze tournee, RCO meets Europe, wil het orkest de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die Europa bij elkaar kunnen houden. UNESCO verleende patronage aan RCO meets Europe. Ook Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, trad als beschermheer op.

Bekijk het overzicht van de concerten die plaats vonden in het kader van RCO meets Europe in seizoen 2018/2019.

Europa en polyfonie

Europa is een uniek mozaïek van culturen. Hier ontstond zo'n 1200 jaar geleden de polyfonie: het samenspel van verschillende stemmen, de basis van een veelheid aan muziekstijlen. Het symfonieorkest en de meesterwerken die ervoor zijn en worden geschreven, behoren tot onze grootste culturele verworvenheden.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest: "Waar crises het zelfbeeld van Europa aantasten kan muziek tegenwicht bieden. Muziek kan mensen helpen gedachten, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. De gedeelde emotionele ervaring van muziek kan mensen bij elkaar brengen.

Orkestmuziek in het bijzonder symboliseert de werkelijke waarde van een 'polyfoon' gevoel van diversiteit. Juist nu, in het licht van recente politieke en economische moeilijkheden, voelt het Koninklijk Concertgebouworkest de noodzaak om dit bij uitstek Europese fenomeen te vieren.

Polyfonie stelt ons in staat een idee op meerstemmige wijze te uiten zodat we de eindeloze mogelijkheden kunnen ontdekken waar mee we onze reis naar de toekomst kunnen voortzetten."

RCO meets Sofia (foto: Peter Tollenaar)

Side by Side - RCO meets Europe 

Side by Side

De Europese gedachte behoort ook de jongere generaties toe. Onder de noemer Side by Side speelde het Concertgebouworkest in ieder land een openingswerk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land. Ook gaven leden van het Concertgebouworkest in een aantal landen lessen en masterclasses. Zo deelt het orkest zijn kennis en ervaring met jongere generaties en gaat het duurzame samenwerkingen aan met jeugdorkesten uit heel Europa.

Side by Side - Dublin

Side by Side - Amsterdam

Side by Side - Bratislava

Side by Side - Londen

Side by Side - Boekarest

Side by Side - Lissabon

Winnaars Essaywedstrijd bekend

In 2016 nodigden wij jong Europees schrijftalent (tussen 18 en 30 jaar) uit om gedurende de looptijd van RCO meets Europe een essay in te sturen over de rol die (klassieke) muziek speelt in het leven van de essayist. Er zijn 222 essays ingestuurd, uit alle EU-landen. Hieronder presenteren wij de tien winnaars van deze essaywedstrijd. De auteurs van deze essays hebben een geheel verzorgd cultureel weekend gewonnen in februari 2019, met onder andere een bezoek aan een concert van het Concertgebouworkest. Ook zullen hun bijdragen verwerkt worden in het door het Concertgebouworkest uit te geven boek met de titel RCO meets Europe dat in februari 2019 verschijnt.

Lees de winnende inzendingen

Essays

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft vijf Europse schrijvers gevraagd naar de betekenis van muziek in hun leven en hun gedachten daarover te scherpen aan de hand van het thema RCO meets Europe. De schrijvers zijn: An De Bisschop, Amparo Serrano de Haro, Dave Sinardet, Erna Hennicot-Schoepges en Lasha Bugadze.