Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

RCO Meets Europe

Het Koninklijk Concertgebouworkest treedt sinds augustus 2016 in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Met deze tournee, RCO meets Europe, wil het orkest de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die Europa bij elkaar kunnen houden. UNESCO verleent patronage aan RCO meets Europe. Ook Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, heeft zich bereid verklaard als beschermheer op te treden.

Bekijk het overzicht van de concerten die plaats vinden in het kader van RCO meets Europe in seizoen 2017-2018.

Europa en polyfonie

Europa is een uniek mozaïek van culturen. Hier ontstond zo'n 1200 jaar geleden de polyfonie: het samenspel van verschillende stemmen, de basis van een veelheid aan muziekstijlen. Het symfonieorkest en de meesterwerken die ervoor zijn en worden geschreven, behoren tot onze grootste culturele verworvenheden.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest: "Waar crises het zelfbeeld van Europa aantasten kan muziek tegenwicht bieden. Muziek kan mensen helpen gedachten, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. De gedeelde emotionele ervaring van muziek kan mensen bij elkaar brengen.

Orkestmuziek in het bijzonder symboliseert de werkelijke waarde van een 'polyfoon' gevoel van diversiteit. Juist nu, in het licht van recente politieke en economische moeilijkheden, voelt het Koninklijk Concertgebouworkest de noodzaak om dit bij uitstek Europese fenomeen te vieren.

Polyfonie stelt ons in staat een idee op meerstemmige wijze te uiten zodat we de eindeloze mogelijkheden kunnen ontdekken waar mee we onze reis naar de toekomst kunnen voortzetten."

Side by Side - RCO meets Europe 

Side by Side

De Europese gedachte behoort ook de jongere generaties toe. Onder de noemer Side by Side speelt het Concertgebouworkest in ieder land een openingswerk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land. Ook geven leden van het Concertgebouworkest in een aantal landen lessen en masterclasses. Zo deelt het orkest zijn kennis en ervaring met jongere generaties en gaat het duurzame samenwerkingen aan met jeugdorkesten uit heel Europa.

Voor Side by Side zoeken we partners. Voor €12.500,- ondersteunt u dit project in een land naar keuze. Hier leest u meer over deze mogelijkheden.

Side by Side - Dublin

Side by Side - Amsterdam

Side by Side - Bratislava

Side by Side - Londen

Side by Side - Boekarest

Essays

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft vijf Europse schrijvers gevraagd naar de betekenis van muziek in hun leven en hun gedachten daarover te scherpen aan de hand van het thema RCO meets Europe. De schrijvers zijn: An De Bisschop, Amparo Serrano de Haro, Dave Sinardet, Erna Hennicot-Schoepges en Lasha Bugadze.

Essaywedstrijd RCO meets Europe

Schrijf een essay en maak kans op een cultureel weekeinde in Amsterdam!

Schrijf een essay

Lees de genomineerde inzendingen