Thuisbasis van het Concertgebouworkest

In RCO House komt alles samen. Het huis van het Concertgebouworkest is gevestigd op de Gabriël Metsustraat 16, in het culturele hart van Amsterdam aan het Museumplein. Met een ensemblezaal voor kamermuziek en educatie, oefenstudio's en kantoren voor de staf is het de ideale thuisbasis voor het orkest.

Thuisbasis van het Concertgebouworkest
RCO House voorgevel © Team V Architectuur

Wervingscampagne

Het pand is in 2016 aangekocht en begin 2019 officieel geopend na een succesvolle fondsenwervingscampagne. Met bijzondere dank aan alle schenkers is het gedroomde einddoel van €10 miljoen bereikt. 

Bij de werving is de afdeling Development bijgestaan door het wervingscomité RCO House: Jop Ubbens (voorzitter), Julienne Straatman, Kees Peijster, Lodewijk Hijmans van den Bergh, Anita Nijboer, Joop van Berkum.

Restauratie, verbouwing en nieuwbouw

Om het pand na aankoop geschikt te maken voor zijn nieuwe functie waren een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw nodig, inclusief akoestische en geluidsisolerende maatregelen. Uiteindelijk is voorzien waar grote behoefte aan was: repetitiestudio’s, een ensemblezaal voor educatie en kamermuziek, kantoren en ontvangstruimtes. 

Achter het Berlage-pand is nieuwbouw gerealiseerd voor de studio's, foyers en een ruimte voor fysiotherapie. Op de begane grond van deze nieuwbouw is een daktuin gemaakt met kleine bomen voor een groenere leefomgeving.

De totstandkoming in beeld

 •                   Voorgevel van het huis van het Koninklijk Concertgebouworkest. (foto: Jannes Linders)
  Voorgevel van het huis van het Koninklijk Concertgebouworkest. (foto: Jannes Linders)
 •                   Aanvang van de verbouwing van de Gabriël Metsustraat 16. (foto: Renske Vrolijk)
  Aanvang van de verbouwing van de Gabriël Metsustraat 16. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   De benedenverdieping tijdens de verbouwing onder een dikke laag stof. (foto: Renske Vrolijk)
  De benedenverdieping tijdens de verbouwing onder een dikke laag stof. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   De loft is tijdens de verbouwing gestut. (foto: Renske Vrolijk)
  De loft is tijdens de verbouwing gestut. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   Raamkozijnen staan klaar om in de gevel gemonteerd te worden. (foto: Renske Vrolijk)
  Raamkozijnen staan klaar om in de gevel gemonteerd te worden. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   Puin wordt tijdens de verbouwing afgevoerd met een kruiwagen. Nu zetelt hier de artistieke directie. (foto: Renske Vrolijk)
  Puin wordt tijdens de verbouwing afgevoerd met een kruiwagen. Nu zetelt hier de artistieke directie. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   De Amsterdamzaal bestond oorspronkelijk uit vier ruimtes. Er was veel sloopwerk nodig om een mooie zaal te creëeren. (foto: Renske Vrolijk)
  De Amsterdamzaal bestond oorspronkelijk uit vier ruimtes. Er was veel sloopwerk nodig om een mooie zaal te creëeren. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   Een bouwvakker zit op een trapje voor de deur van de kamer van de directievoorzitter. (foto: Renske Vrolijk)
  Een bouwvakker zit op een trapje voor de deur van de kamer van de directievoorzitter. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   De naam Koninklijk Concertgebouworkest prijkt trots boven de voordeur van het pand. (foto: Milagro Elstak)
  De naam Koninklijk Concertgebouworkest prijkt trots boven de voordeur van het pand. (foto: Milagro Elstak)
 •                   Achter het Berlage-pand is nieuwbouw gerealiseerd met studio's en foyers. (foto: Jannes Linders)
  Achter het Berlage-pand is nieuwbouw gerealiseerd met studio's en foyers. (foto: Jannes Linders)
 •                   De achtergevel van ons thuis met de nieuw aangebouwde studiotoren. (foto: Jannes Linders)
  De achtergevel van ons thuis met de nieuw aangebouwde studiotoren. (foto: Jannes Linders)
 •                   De voorgevel van ons nieuwe thuis is feestelijk verlicht voor de opening. (foto: Jorrit Lousberg)
  De voorgevel van ons nieuwe thuis is feestelijk verlicht voor de opening. (foto: Jorrit Lousberg)
 •                   De opening van het huis van het Concertgebouworkest trekt veel media-aandacht. Hier spreekt paukenist Tomohiro Ando met een verslaggeefster van het NOS-journaal. (foto: Renske Vrolijk)
  De opening van het huis van het Concertgebouworkest trekt veel media-aandacht. Hier spreekt paukenist Tomohiro Ando met een verslaggeefster van het NOS-journaal. (foto: Renske Vrolijk)
 •                   Directeur David Bazen wordt geïnterviewd door een verslaggever van NPO Radio 4 in de foyer. (foto: Jorrit Lousberg)
  Directeur David Bazen wordt geïnterviewd door een verslaggever van NPO Radio 4 in de foyer. (foto: Jorrit Lousberg)
 •                   Schenkers krijgen een rondleiding door het pand en bekijken de loft, de grote kantoortuin. (foto: Jorrit Lousberg)
  Schenkers krijgen een rondleiding door het pand en bekijken de loft, de grote kantoortuin. (foto: Jorrit Lousberg)
 •                   Voormalig algemeen directeur Jan Raes staat op de wenteltrap in het trappenhuis. (foto: Jorrit Lousberg)
  Voormalig algemeen directeur Jan Raes staat op de wenteltrap in het trappenhuis. (foto: Jorrit Lousberg)
 •                   Manager Educatie Lili Schutte geeft een rondleiding en wijst op bijzondere details in het pand. (foto: Jorrit Lousberg)
  Manager Educatie Lili Schutte geeft een rondleiding en wijst op bijzondere details in het pand. (foto: Jorrit Lousberg)
 •                   Bezoekers bekijken in de huiskamer foto's die tijdens de verbouwing zijn gemaakt. (foto: Milagro Elstak)
  Bezoekers bekijken in de huiskamer foto's die tijdens de verbouwing zijn gemaakt. (foto: Milagro Elstak)
 •                   Vormgever René Knip toont een tegel die aan voorgevel is bevestigd. Het vervaardigen van deze tegels is mogelijk gemaakt door gulle schenkers. (foto: Milagro Elstak)
  Vormgever René Knip toont een tegel die aan voorgevel is bevestigd. Het vervaardigen van deze tegels is mogelijk gemaakt door gulle schenkers. (foto: Milagro Elstak)
 •                   De tegels op de voorgevel vormen de zin: " Let op wat iedereen kan horen en pas dan komt het hier toevallig te voorschijn een nieuwe klank" (foto: Jannes Linders)
  De tegels op de voorgevel vormen de zin: " Let op wat iedereen kan horen en pas dan komt het hier toevallig te voorschijn een nieuwe klank" (foto: Jannes Linders)
 •                   Confetti na afloop van het feestelijke openingsconcert in de gloednieuwe Amsterdamzaal in het nieuwe thuis van het Concertgebouworkest. (foto: Jorrit Lousberg)
  Confetti na afloop van het feestelijke openingsconcert in de gloednieuwe Amsterdamzaal in het nieuwe thuis van het Concertgebouworkest. (foto: Jorrit Lousberg)
"Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden."
- Jan Raes, voormalig algemeen directeur

Historie

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.

Gabriël Metsustraat 16 - Het Instituut voor het Kunstnijverheidsonderwijs. Een handwerkklas. - bron: Stadsarchief Amsterdam
Gabriël Metsustraat 16 - Het Instituut voor het Kunstnijverheidsonderwijs. Een handwerkklas. - bron: Stadsarchief Amsterdam

Een woord van dank!