Jong talent, educatie, de allerbeste instrumenten, innovatieve producties; onderstaande schenkingsdoelen vormen de pijlers onder de kwaliteit en het voortbestaan van het Concertgebouworkest.

Educatie

Orkestleden voor de klas, schoolvoorstellingen, educatieve apps, inspiratiedagen boor mbo-studenten en concerten in Het Concertgebouw of in het huis van het orkest in de Gabriël Metsustraat. Projecten voor het onderwijs om kinderen en jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek. Allemaal mede mogelijk gemaakt door genereuze schenkers.

Violisten Leonie Bot en Sanne Hunfeld in de klas
Violisten Leonie Bot en Sanne Hunfeld in de klas(foto: Fokke van Saane fotografie)

Artistieke ontwikkeling

Schenkingen maken projecten mogelijk waarmee het Concertgebouworkest zich artistiek kan onderscheiden en zijn internationale reputatie versterkt. Dat varieert van kleinschalige projecten tot bijzondere producties met het volledige orkest – zoals concertante opera’s, interdisciplinaire projecten en samenwerkingen met andere culturele instellingen. Een voorbeeld hiervan is serie Bijlmer Klassiek.

Talentontwikkeling

Met onze Academie van het Concertgebouworkest en Concertgebouworkest Young heeft het orkest twee internationaal erkende jongtalentprogramma’s ontwikkeld.

De Academie vormt al ruim twintig jaar een brug tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. Daarnaast is de opleiding een kweekvijver voor het Concertgebouworkest zelf. De studenten worden opgenomen en opgeleid in de traditie van onze orkestcultuur, en maken zich de specifieke manier van samenspelen eigen. Maar liefst zestien van hen maken inmiddels deel uit van het orkest.

Concertgebouworkest Young is het Europese jeugdorkest onder de vleugels van ons orkest, vooral bedoeld voor verborgen talenten: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten. Volgende edities vinden plaats in de zomers van 2025, 2027 en 2029.

De Ammodo Masterclass dirigeren biedt jonge talentvolle dirigenten de kans om ervaring op te doen onder begeleiding van een topdirigent met een van de beste orkesten ter wereld. De volgende editie is voor 2026 geprogrammeerd.

Al deze projecten zijn volledig mogelijk gemaakt met steun schenkers en fondsen.

Orkestlid van Young, voor aanvang van het concert
Orkestlid van Young, voor aanvang van het concert (foto: Milagro Elstak)

Publieksverbreding

Dankzij de structurele steun van particuliere schenkers, fondsen en corporate partners kan ons orkest initiatieven ontplooien om een breder en diverser publiek te bereiken. Zo richt de succesvolle serie Essentials zich op mensen die nog niet vertrouwd zijn met het orkest of met klassieke muziek. Met de Kinderconcerten en de Familieserie draagt het Concertgebouworkest bij aan de muzikale ontwikkeling van een nieuwe generatie luisteraars. Het jaarlijkse, gratis toegankelijke openluchtconcert Opening Night – mogelijk gemaakt door global partners ING, Unilever en Booking.com – trekt veel nieuw publiek aan uit verschillende stadsdelen waar het orkest optreedt.

Opening Night Concertgebouworkest NDSM 2023
(foto: Nathan Reinds)

Opbouw van de instrumentencollectie

De unieke klank van het Concertgebouworkest ontstaat niet zomaar. Daar werken onze musici continu aan: spelen, luisteren, verfijnen. Iedere dag opnieuw. Als zij daarbij beschikken over de allerbeste instrumenten zijn de mogelijkheden grenzeloos. Voor de musici zijn zulke, vaak eeuwenoude instrumenten onbetaalbaar. Dankzij giften kunnen deze kostbare instrumenten worden aangeschaft en vervolgens in bruikleen gegeven worden aan onze musici gedurende hun loopbaan bij het orkest.

Dominic Seldis in gesprek met Hanna Philips, beheerder van de instrumenten van het Concertgebouworkest

Endowment Fund

Het orkest heeft grote behoefte aan een structurele vorm van financiering voor de lange termijn. De huidige kostenstijgingen en het onvoorspelbare politieke klimaat bevestigen de financiële kwetsbaarheid van de culturele sector en dus ook van ons orkest.

Daarom wordt sinds 2024 het Endowmentfonds als een belangrijk wervingsdoel onder de aandacht gebracht. Het idee van endowment is om het zogenaamde stamvermogen zodanig te verhogen dat het rendement kan worden besteed aan het orkest. Hoe hoger het stamvermogen, hoe hoger het rendement en daarmee de bijdrage aan het orkest. Doel is om daarmee in de toekomst de druk op de financiën te verminderen en tot in lengte van jaren het orkest met zijn huidige kwaliteit op wereldniveau te kunnen behouden.

Bijzondere bestedingsdoelen

Het Concertgebouworkest wil bijdragen aan een betere vertegenwoordiging van vrouwelijke dirigenten en componisten in de wereld van de klassieke muziek. Met name aan de internationale top van de symfonieorkesten verloopt de ontwikkeling naar meer vrouwen op deze posities niet vanzelfsprekend. Met het Fonds Toonaangevende vrouwen in muziek zal de Foundation bijdragen aan producties van het Concertgebouworkest met vrouwelijke dirigenten en componisten.

Schenken aan het Concertgebouworkest?

Katinka Canté vertelt u graag meer.