Sonic Alchemy

The Mystifiers is een organisatie die mensen van verschillende achtergonden door middel van muziek bijeenbrengt. Voor het eerst sloegen ze de handen ineen met de jonge academisten van het Concertgebouworkest: een spannende samenwerking, afgesloten met een gezamenlijk concert. 
foto: Jessie Kamp
foto: Jessie Kamp
'Voordat we begonnen aan het project was ik zenuwachtig - improviseren doen we niet veel in onze klassieke opleiding. Ik dacht: dat kan ik niet. Maar nu zou ik zelfs in een café zomaar iets durven spelen als iemand me dat vraagt!'
- Florianne Remme, academiste

Onder de naamSonic Alchemygingen de deelnemers aan de Academie van het Concertgebouworkest en The Mystifiers een spannende vierdaagse muzikale samenwerking aan die werd afgesloten met een optreden op 11 april.  

Bij de Academie van het Concertgebouworkest worden talentvolle jonge musici gedurende een concertseizoen opgeleid tot orkestmusicus. Onderdeel van het traject is een maatschappelijk project waarin de academisten hun kennis en vaardigheden leren delen met anderen.

In dat kader werkte de Academie voor het eerst samen met The Mystifiers, een Amsterdamse organisatie die (samen met HVO Querido) mensen van verschillende achtergronden door middel van muziek bijeenbrengt. Onder de titel Sonic Alchemy maakten de academisten vier dagen lang muziek met musici van The Mystifiers, wat leidde tot een uitvoering in Q-Factory.

Academie van het Concertgebouworkest en The Mystifiers (foto: Jessie Kamp)
Academisten met The Mystifiers (foto: Jessie Kamp)

Beide collectieven traden buiten hun gebruikelijke kaders en geluid. Waar de academisten van het Concertgebouworkest excelleren in het klassieke genre en spelen van blad, werkt The Mystifiers met een mix van genres met veel ruimte voor improvisatie. Door te experimenteren met deze combinatie daagden de jonge musici zichzelf en elkaar uit, en creëerden ze een ruimte waarin muzikaliteit en sociale betrokkenheid samengingen en bestaand repertoire van verschillende genres en improvisatie samensmolten.

Sonic Alchemy werd niet alleen een unieke muzikale en educatieve ervaring, maar ook een viering van diversiteit en creatieve vrijheid.

Lees meer over de Academie van het Concertgebouworkest

De samenwerking werd mede mogelijk gemaakt door het Frances Fonds, een van de Fondsen op Naam van het Koninklijk Concertgebouworkest.