Beethoven: Symfonie nr. 5

De populaire Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven wordt uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer. U kunt de uitvoering mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken.

Beethovens Vijfde symfonie

De Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven is een vernuftig bouwwerk op de beroemdste vier noten uit de westerse muziekgeschiedenis: het kort-kort-kort-lang-motief waarmee de symfonie begint. Beethoven zou erover hebben gezegd: ‘het noodlot klopt aan de deur’. Beethovens tijdgenoot E.T.A. Hoffmann schreef een invloedrijke recensie over diens Vijfde symfonie. Volgens hem zet de muziek ‘een mechanisme in gang van ontzag, angst, verschrikking en pijn. Ze is doordrongen van dat onophoudelijk verlangen, dat de essentie van romantiek is’. ‘De Vijfde’ werd niet voor niets immens populair.

Iván Fischer, dirigent

Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gastdirigent bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. U kunt de uitvoering van Beethovens Vijfde symfonie mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken. Geleid door de boeiende uitleg van de dirigent neemt u een kijkje in Beethovens keuken.

Kies uit deze concerten

Gerelateerde video's