Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

RCO House

Een eigen huis voor ons orkest

Een nieuw fundament onder ons orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis. Het ‘RCO House’ heeft Gabriël Metsustraat 16 als adres, ligt op een steenworp afstand van het Concertgebouw en kijkt uit op het Museumplein. Met de aankoop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen plek creëren met oefenruimtes voor de orkestleden, een ensemblezaal en meer mogelijkheden voor educatie. In RCO House komt alles samen. Volg de verbouwing op de blog.

De verbouwing van RCO House is in een vergevorderd stadium. De officiële opening zal begin 2019 plaatsvinden (en niet in november 2018, zoals eerder gemeld). De voorgevel is nu ‘uit de steigers’. Deze gevel wordt straks in de volle breedte verrijkt met 96 tegels die samen een dichtregel vormen. Deze tegels komen op de plek waar eens de naam prijkte van de toenmalige tekenschool voor meisjes.

Wilt u meehelpen het nieuwe tegeltableau mogelijk te maken? Sponsor dan een lettertegel die tot in lengte van dagen de gevel van RCO House zal sieren. De eerste twintig tegels zijn inmiddels ‘verkocht’.

sponsor een tegel voor RCO House

Een droom wordt werkelijkheid
RCO Academy in RCO House
Lili Schutte geeft les in RCO House
Bekijk RCO House in 360 graden

Miroslav Petkov vertelt over noodzaak repetitiestudio's
Anna de Veij Mestdagh toont ensemblezaal
Edith van Moergastel in een repetitiestudio in aanbouw

 

Bence Major speelt slagwerk in RCO House

 

RCO House voorgevel
RCO House voorgevel © Team V Architectuur
In RCO House komt alles samen

Het toekomstige RCO House wordt gevestigd op een prachtige locatie in het culturele hart van Amsterdam. Het pand biedt na een grondige verbouwing, behalve aan noodzakelijke oefenruimtes voor musici onder meer ruimte aan een ensemblezaal voor kleine concerten, lezingen en educatieve activiteiten. Ook de staf vestigt zich in het pand. Hiermee wordt voorzien in een grote behoefte. Het orkest hoopt het pand in 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken.

Nieuwbouw

Achter het Berlage-pand wordt nieuwbouw gerealiseerd met studio's, foyers en een ruimte voor fysiotherapie. Op de begane grond van deze nieuwbouw komt een daktuin met kleine bomen voor een groenere leefomgeving.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest
Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in RCO House © Marijn Smulders
Een droom in vervulling

"Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het Museumplein in het bijzonder. De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld."

- Jan Raes, algemeen directeur

Schoolklas van de vroegere meisjesschool in de Gebriël Metsustraat 16

Historisch pand

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.

Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie.

Bouw mee aan RCO House

RCO House markeert het volgende hoofdstuk in ons bestaan. Het legt een nog steviger fundament onder dit geweldige orkest, van waaruit we kunnen groeien in kwaliteit en bereik.

Het totale project behelst 12,5 miljoen euro. Het Koninklijk Concertgebouworkest investeert zelf 2,5 miljoen euro. Voor de overige 10 miljoen euro is de steun van particulieren, het bedrijfsleven en fondsen cruciaal. Inmiddels is hiervan 9,6 miljoen euro toegezegd. 

Overweeg om één van onze schenkers te worden en onze droom te helpen verwezenlijken.

Lees hier meer over de mogelijkheden voor steun en fiscaal aantrekkelijk schenken aan RCO House.

Of neem contact op met Anne Christin Erbe of Barbara Ruding via: a.c.erbe@concertgebouworkest.nl of b.ruding@concertgebouworkest.nl, of via 020 305 1010.

Wervingscomité RCO House

Jop Ubbens
Ubbens Art

Julienne Straatman
Straatman Strategisch Advies

Kees Peijster
Chief Legal counsel Cofra Holding AG

Lodewijk Hijmans van den Bergh
Partner De Brauw Blackstone Westbroek

Anita Nijboer
Lid bestuur Stichting Donateurs RCO

Joop van Berkum
Commissaris

Stuurgroep RCO House

Martijn Snoep
Bestuurslid Stichting Koninklijk Concertgebouworkest

Heleen Kersten
Bestuurslid Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest

Jan Raes
Algemeen directeur Koninklijk Concertgebouworkest

Bouwdirectie RCO House

David Bazen
Zakelijk directeur Koninklijk Concertgebouworkest

Bestuur Stichting Beheer Vastgoed Koninklijk Concertgebouworkest

Joop Janssen, voorzitter
Hans Zwarts, secretaris
Erik Gerritsen, penningmeester