RCO House

Een eigen huis voor ons orkest

Een nieuw fundament onder ons orkest

Op 3 december is het kantoor van het Koninklijk Concertgebouworkest verhuisd naar de Gabriël Metsustraat 16. Deze nieuwe thuisbasis voor orkest en staf - RCO House -  is na een complexe verbouwing uitgerust met repetitiestudio’s, een ensemblezaal voor educatie en kamermuziek, kantoren en ontvangstruimtes. Hoe de verbouwing verliep valt te lezen op de blog, die we over de verbouwing hebben bijgehouden. De opening van RCO House heeft plaatsgevonden in januari 2019. Op dit moment staat de teller van de werving op € 10 miljoen. Het streven om vóór de opening van RCO House het gedroomde einddoel van € 10 miljoen te bereiken is bereikt. Wij zijn alle schenkers bijzonder dankbaar voor hun steun.

Een droom wordt werkelijkheid
RCO Academy in RCO House
Lili Schutte geeft les in RCO House
Bekijk RCO House in 360 graden

Miroslav Petkov vertelt over noodzaak repetitiestudio's
Anna de Veij Mestdagh toont ensemblezaal
Edith van Moergastel in een repetitiestudio in aanbouw

 

Bence Major speelt slagwerk in RCO House

 

RCO House voorgevel
RCO House voorgevel © Team V Architectuur
In RCO House komt alles samen

Het RCO House is gevestigd op een prachtige locatie in het culturele hart van Amsterdam. Het pand biedt na een grondige verbouwing, behalve aan noodzakelijke oefenruimtes voor musici onder meer ruimte aan een ensemblezaal voor kleine concerten, lezingen en educatieve activiteiten. Ook de staf is in het pand gevestigd. Hiermee wordt voorzien in een grote behoefte. Het orkest heeft het pand eind 2019 betrokken.

Nieuwbouw

Achter het Berlage-pand is nieuwbouw gerealiseerd met studio's, foyers en een ruimte voor fysiotherapie. Op de begane grond van deze nieuwbouw is een daktuin gemaakt met kleine bomen voor een groenere leefomgeving.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest
Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in RCO House © Marijn Smulders
Een droom in vervulling

"Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het Museumplein in het bijzonder. De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld."

- Jan Raes, algemeen directeur

Schoolklas van de vroegere meisjesschool in de Gebriël Metsustraat 16

Historisch pand

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.

Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie.

Wervingscomité RCO House

Jop Ubbens
Ubbens Art

Julienne Straatman
Straatman Strategisch Advies

Kees Peijster
Chief Legal counsel Cofra Holding AG

Lodewijk Hijmans van den Bergh
Partner De Brauw Blackstone Westbroek

Anita Nijboer
Lid bestuur Stichting Donateurs RCO

Joop van Berkum
Commissaris

Stuurgroep RCO House

Martijn Snoep
Bestuurslid Stichting Koninklijk Concertgebouworkest

Heleen Kersten
Bestuurslid Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest

Jan Raes
Algemeen directeur Koninklijk Concertgebouworkest

Bouwdirectie RCO House

David Bazen
Zakelijk directeur Koninklijk Concertgebouworkest

Bestuur Stichting Beheer Vastgoed Koninklijk Concertgebouworkest

Joop Janssen, voorzitter
Hans Zwarts, secretaris
Erik Gerritsen, penningmeester