Concertgebouworkest opent seizoen met gratis openluchtconcert in Amsterdam-Noord

Feestelijke Opening Night op NDSM-werf onder leiding van Gianandrea Noseda 
foto: Reclamebureau Bijvoorkeur
foto: Reclamebureau Bijvoorkeur
Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft op vrijdag 8 september voor de derde keer op rij een gratis toegankelijk openluchtconcert in Amsterdam. Na de Dam in 2021 en het Westerpark in 2022 vindt Opening Night 2023 plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar de orkestklanken door het havengebied zullen dansen. Onder het motto "Het dak gaat eraf!" wil het orkest zo veel mogelijk mensen laten meegenieten van de seizoensopening. 
 
De Italiaanse dirigent Gianandrea Noseda leidt het orkest in een feestelijk en gevarieerd programma met dans en ritme als rode draad. Naast bekende klanken van Johann Strauss II (Ouverture ‘Die Fledermaus’), Smetana (De Moldau), Borodin (Polovetser dansen) en Ravel (Bolero) speelt het orkest de energieke Ouverture van Grazyna Bacewicz en de wereldpremière van het knotsgekke Madhouse van de jonge Nederlander Xavier van de Poll. 
 
AVROTROS zendt het concert live uit op de radio met Selma van Dijk via NPO Klassiek; een dag later om 22.30 uur volgt uitzending op televisie via NPO 2, gepresenteerd door Maria Fiselier. 

Met Opening Night reist het orkest langs verschillende stadsdelen, waar het verbindingen aangaat met lokale instellingen. Op het NDSM-terrein werkt het Concertgebouworkest samen met het STRAAT Museum. Tijdens het concert zal de bekende graffitikunstenaar Niels 'Shoe' Meulman live een kunstwerk creëren. Shoe is opgegroeid in de Concertgebouwbuurt, woont in Amsterdam-Noord en is de grondlegger van de 'calligraffiti'.  
 
Opening Night 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door ING, Unilever en Booking.com, global partners van het Concertgebouworkest, en vindt plaats in samenwerking met Stichting NDSM-werf.