Concertgebouworkest speelt Beethoven en Prokofjev in Amsterdam en op tournee

Concerten onder leiding van Paavi Järvi en met Lisa Batiashvili in Het Concertgebouw en in Wenen, Frankfurt, Parijs en Lyon 
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Tussen 15 en 22 februari geeft het Koninklijk Concertgebouworkest concerten in vijf Europese steden. Paavo Järvi leidt het orkest in Beethovens Vioolconcert met als soliste Lisa Batiashvili, gevolgd door Prokofjevs Vijfde symfonie. Dit programma klinkt op woensdag 15 en donderdag 16 februari in Het Concertgebouw, en vanaf 19 februari in achtereenvolgens het Konzerthaus in Wenen, de Alte Oper in Frankfurt, de Philharmonie de Paris en het Auditorium in Lyon.  
  
In Lyon speelde het Concertgebouworkest nog niet eerder. In Wenen, Frankfurt en Parijs is het orkest al vele jaren met grote regelmaat te horen.  
  
Op vrijdag 17 februari speelt het Concertgebouworkest in Amsterdam Prokofjevs Vijfde symfonie in de succesvolle concertserie Essentials voor jongere en minder ervaren concertgangers, met een inleiding door Thomas Vanderveken. 
  
Dirigent Paavo Järvi en violiste Lisa Batiashvili zijn beiden geliefde gasten van het Concertgebouworkest. Paavo Järvi, die in december 60 jaar werd, stond sinds zijn debuut in 2004 meermaals voor het orkest, onder meer tijdens een uitgebreide tournee naar Taiwan en Japan in 2019. Met Lisa Batiashvili heeft het orkest al sinds haar debuut in 2001 een hechte band. In 2016/2017 was ze artist in residence van het Concertgebouworkest.