Concertgebouworkest speelt Mahler, Debussy en Ravel onder leiding van Klaus Mäkelä

Concerten in Amsterdam en op tournee vormen eerste twee van zes programma’s met artistiek partner Klaus Mäkelä
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
In de tweede helft van september leidt Klaus Mäkelä het Koninklijk Concertgebouworkest in Mahlers Derde symfonie en in een programma met werken van Debussy en Ravel, met Yuja Wang als soliste in Ravels beide pianoconcerten. Het zijn de eerste twee van zes verschillende concertprogramma’s die het orkest in seizoen 2023/2024 presenteert met zijn artistiek partner en toekomstig chef-dirigent. Na de concerten in Amsterdam treedt het orkest met Klaus Mäkelä en Yuja Wang op in Boekarest en Dortmund. 
 
Mahler, Debussy en Ravel in Amsterdam 
Op 14, 15 en 17 september speelt het Concertgebouworkest Mahlers Derde symfonie in Het Concertgebouw, met vocale bijdragen van mezzosopraan Jennifer Johnston, het dameskoor van Laurens Symfonisch en het Nationaal Kinderkoor. 
 
Op 20 en 21 september leidt Klaus Mäkelä het Concertgebouworkest in zowel het Pianoconcert voor de linkerhand als het Pianoconcert in G van Maurice Ravel met Yuja Wang als soliste. Ravels pianconcerten worden geflankeerd door de Prélude à l’après-midi d’un faune respectievelijk La mer van Claude Debussy. 
 
Concerten in Boekarest en Dortmund 
Vervolgens draagt het Concertgebouworkest twee concerten bij aan het George Enescu Festival in Boekarest. Op 23 september leidt Klaus Mäkelä daar Debussy en Ravel, op 24 september Mahlers Derde symfonie met het Romanian Radio Academic Choir en het Romanian Radio Children's Choir, en voorafgegaan door Enescu's Concertouverture in A groot, op. 32.  
 
Op dinsdag 26 september reist het orkest met Klaus Mäkelä en Yuja Wang naar Dortmund voor een optreden in het Konzerthaus. 
 
Klaus Mäkelä later in het seizoen 
In december komt Klaus Mäkelä terug bij het Concertgebouworkest voor concerten met werken van Beethoven, Felix Mendelssohn en Fanny Hensel-Mendelssohn. In januari 2024 zet hij werken van Tawfiq, Falla en Moesorgski op de lessenaar, onder meer tijdens het feestelijke Annual Gala van het orkest op vrijdag 12 januari. In februari speelt het orkest onder leiding van Klaus Mäkelä werken van Mozart, Mahler, Larcher en Jolas. In mei leidt de Fin de Vijfde symfonie van Bruckner in Amsterdam en zowel Bruckners Vijfde als Mahlers Derde symfonie in andere belangrijke Europese concertzalen.  
 
Mahler Festival in 2025 
In mei 2025 opent het Concertgebouworkest onder leiding van Klaus Mäkelä het Mahler Festival van Het Concertgebouw met Mahlers Eerste symfonie