Concertgebouworkest Young start vierde editie


Orkestproject is succesvolle kweekvijver van jong talent
Concertgebouworkest Young start vierde editie
Concertgebouworkest Young voor talentvolle musici van 14 tot en met 17 jaar beleeft in augustus 2023 zijn vierde editie. Nooit eerder was de belangstelling zo groot; uit 412 aanmeldingen zijn 84 jongeren geselecteerd van in totaal 22 nationaliteiten. Na een intensief zomerprogramma en enkele kamermuziekconcerten zullen de jonge musici als orkest optreden in Amsterdam en Berlijn. Na deze editie zal het tot nu toe jaarlijkse project om het jaar plaatsvinden. De oud-deelnemers van de vorige edities van Young vormen ondertussen een groeiend internationaal netwerk van jonge musici. 
 
Zomerprogramma  
Op 9 augustus start voor de vierde keer het intensieve zomerprogramma van Young in Akoesticum in Ede met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies, workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Een speciaal in samenwerking met United World Colleges Nederland ontwikkeld programma stimuleert via de muziek gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren.  
 
Symfonische concerten 
Onder leiding van Andrés Orozco-Estrada presenteren de jongeren zich als internationaal jeugdorkest in Amsterdam en Berlijn. Op 23 augustus treedt Concertgebouworkest Young op tijdens de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw, op 25 augustus op het Young Euro Classical Festival voor jeugdorkesten in het Konzerthaus Berlin. De concerten beginnen met Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture ‘Romeo en Julia’ en Bruchs Eerste vioolconcert met als soliste María Dueñas. Daarna klinkt de wereldpremière van The Muscle that Raises the Wing van de jonge Nederlandse componiste Carlijn Metselaar, gevolgd door Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling.  
 
Het concert in Amsterdam op 23 augustus wordt live uitgezonden op de radio door AVROTROS via NPO Klassiek, en gestreamd via het YouTube-kanaal en de Facebook-pagina van het Concertgebouworkest. 
 
Kamermuziekconcerten 
Ter voorbereiding op de symfonische concerten geven de deelnemers enkele concerten in kleinere bezetting. Op 18 augustus zijn er concerten in Amsterdam UMC Locatie AMC – respectievelijk op het Voetenplein en in het Emma Kinderziekenhuis – en op twee plekken in Amsterdam UMC Locatie VUmc. Op 19 augustus spelen de blazers om 11.00 in openluchttheater De Pinkenberg in Velp, de strijkers om 14.30 uur in Akoesticum in Ede. Zie onderaan dit persbericht voor meer informatie over deze concerten. 
 
Actieve jonge ambassadeurs 
Na afloop nemen de deelnemers de ideeën achter Young – talentontwikkeling, omarming van diversiteit en de verbinding met de maatschappij – mee terug naar huis. De deelnemers van de eerste drie edities vormen ondertussen een groeiend internationaal netwerk: velen houden contact met elkaar, hebben zich inmiddels aangesloten bij een muziekvakopleiding en zijn actief in educatieprogramma's, orkesten of - vaak zelf opgerichte - ensembles. Zo draagt het Concertgebouworkest bij aan een actieve nieuwe generatie musici. 
Het sneeuwbaleffect is ook in Nederland merkbaar. Zo studeren meer dan tien voormalige Young-musici nu aan het Conservatorium van Amsterdam. Enkelen van hen organiseren sinds afgelopen voorjaar een kamermuziekserie in Nellestein, Amsterdam Zuid-Oost.  
 
Om het jaar 
Concertgebouworkest Young, een internationaal jeugdorkest voor jonge musici die een steuntje in de rug verdienen, heeft zich sinds de lancering in 2019 ontwikkeld tot een succesformule. Na de eerste vier edities zal het project om het jaar plaats vinden; het wisselt dan af met de Ammodo Masterclass voor jonge dirigenten, een ander belangrijk talentontwikkelingsprogramma van het Concertgebouworkest. De vijfde editie van Young zal plaatsvinden in augustus 2025.  
 
Steun 
Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en corporate partners. 
 
Kamermuziek Concertgebouworkest Young 2023 
Zaterdag 19 augustus, 11.00 uur 
Openluchttheater De Pinkenberg, Velp: de blazers van Young 
Informatie en kaarten

Zaterdag 19 augustus, 14.30 uur 
Akoesticum, Ede: de strijkers van Young 
Informatie en kaarten