Derde editie Concertgebouworkest Young van start

Gustavo Gimeno leidt internationaal jeugdorkest in Amsterdam en Hamburg
Eerste repetitie Concertgebouworkest Young 2022 - foto: Milagro Elstak
Eerste repetitie Concertgebouworkest Young 2022 - foto: Milagro Elstak
Op 4 augustus 2022 is de derde editie van Concertgebouworkest Young van start gegaan. Meer dan 70 jonge getalenteerde musici tussen de 14 en 18 jaar uit alle uithoeken van Europa zijn bij elkaar gekomen in Akoesticum in Ede. Daar beginnen ze aan een intensief zomerprogramma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders, en lessen van musici van het Concertgebouworkest.
 
Het unieke jeugdorkest Young is bedoeld voor verborgen talenten: jonge musici die te weinig zichtbaar zijn en een steuntje in de rug verdienen. Het voorziet in een grote behoefte, omdat zo’n project er nog niet was voor jongeren die (nog) geen muziekvakopleiding volgen, maar wel veel talent hebben.
 
Nadruk ligt niet alleen ligt op muzikale, maar ook op persoonlijke ontwikkeling. Een speciaal in samenwerking met United World Colleges Nederland ontwikkeld programma stimuleert via de muziek ook gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Doordat ze les krijgen van musici van het Concertgebouworkest, krijgen ze iets van de speeltraditie van het orkest mee, met nadruk op samenspel, balans en gezamenlijke klankvorming.
 
Op zaterdag 13 augustus geven de blazers een kamermuziekconcert in openluchttheater De Pinkenberg in Velp, de strijkers in Akoesticum in Ede. Op zondag de 14e treden alle ensembles op in Amsterdam UMC.
 
Concerten onder leiding van Gustavo Gimeno
Op 18 augustus treedt Concertgebouworkest Young op in het kader van de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw, op 20 augustus in de prestigieuze Elbphilharmonie in Hamburg. Het jeugdorkest staat onder leiding van Gustavo Gimeno, die ooit soloslagwerker was bij het Concertgebouworkest en zich vanaf 2013 in snel tempo ontwikkelde tot een internationaal gerenommeerd dirigent. Op het programma staan het recente Hímnica van de jonge Spaanse componist Francisco Coll, Beethovens Vioolconcert met als soliste Isabelle Faust en Dvořáks Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’.
 
Ambassadeurs
Na afloop nemen de deelnemers de gedachte achter Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als ambassadeurs mee terug naar hun eigen land. Deelnemers aan de eerste twee edities van Young zijn inmiddels actief in - vaak zelf opgerichte - ensembles, orkesten en educatieprogramma’s. Sommigen volgen inmiddels een muziekvakopleiding. 

Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en corporate partners.