Jaap van Zweden valt in voor Kirill Petrenko bij Concertgebouworkest

Concertprogramma gewijzigd naar Sjostakovitsj’ Negende en Tsjaikovski’s Zesde symfonie
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Kirill Petrenko heeft zijn terugkeer als gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest deze week helaas om gezondheidsredenen moeten annuleren. Jaap van Zweden is bereid gevonden op zeer korte termijn de concerten op donderdag 22 en vrijdag 23 juni over te nemen.  
  
Programma aangepast 
Het concertprogramma is aangepast. Jaap van Zweden leidt de Negende symfonie van Sjostakovitsj, na de pauze gevolgd door Tsjaikovski’s Zesde symfonie, ‘Pathétique’.  
 
Jaap van Zweden  
Jaap van Zweden is music director van de New York Philharmonic sinds 2018. Daarmee is hij teruggekeerd naar de stad waar hij als zestienjarige viool ging studeren aan de Juilliard School of Music - drie jaar later werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest. In 1997 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok definitief voor de baton. Hij vervulde chef-dirigentschappen bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en de Filharmonie in Antwerpen, en was chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. Van 2008 tot 2018 stond hij aan het roer van het Dallas Symphony Orchestra. Als gastdirigent leidde hij onder meer het Chicago Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en de Berliner Philharmoniker. In 2012 werd hij chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. In hetzelfde jaar won hij een Edison voor zijn opname van Wagners Parsifal en werd hij door Musical America benoemd tot Conductor of the Year. 
Jaap van Zweden stond voor het eerst in 1998 als dirigent voor het Concertgebouworkest. Sinds 2005 was hij met grote regelmaat te gast, meest recent in januari 2023. Op 18 april werd Jaap van Zweden geëerd met de Concertgebouw Prijs. In september 2024 leidt hij binnen de Bruckner-cyclus van het Concertgebouworkest de Vierde symfonie