Nieuw seizoen Bijlmer Klassiek start met Surinaamse Romantiek

Bijzondere samenwerking tussen Concertgebouworkest en Bijlmer Parktheater gaat seizoen 2023/2024 in 

Bijlmer Parktheater (foto: Maarten Mooijman).
Bijlmer Parktheater (foto: Maarten Mooijman).
Bij de concertreeks Bijlmer Klassiek gaan muziekstijlen naadloos in elkaar over en worden ze gemixt met andere podiumkunsten. Deze bijzondere samenwerking tussen het Koninklijk Concertgebouworkest en het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost gaat zijn tweede seizoen in. Leden van het Concertgebouworkest werken samen met dansers, acteurs, schrijvers en musici van alle mogelijke stijlen, genres en achtergronden. De eerste reeks van vijf concerten in seizoen 2022/2023 was een groot succes en trok steeds een volle zaal.   
 
Op zondag 1 oktober om 11.00 uur start de nieuwe reeks van vijf concerten met Surinaamse Romantiek: pianist Roderigo Robles de Medina en vier strijkers uit het orkest spelen muziek van Surinaamse componisten, en Nederlandse componisten met een Surinaamse achtergrond. Een concert vol parels die het verdienen gehoord te worden, zoals het meeslepende Strijkkwartet van Theodor Neumann-Cordua (Paramaribo 1860 – Caracas 1911), de Elegie voor cello en piano van Johan Victor Dahlberg (Paramaribo 1915 – Ubbergen 1946) en de Mazurka voor piano solo van Johannes Nicolaas Helstone (Berg en Dal 1853 – Paramaribo 1927). Er is ook muziek van nu: van Martin Lo-A-Njoe klinkt Mystique voor viool en piano. 
 
De daaropvolgende concerten vinden plaats op 3 december, 3 februari, 7 april en 7 juni. Er vinden samenwerkingen plaats met onder anderen multi-instrumentalisten Stanley Clémentina en Marlon 'Mc Jetfly' Francis, jazzdrummer Eddy Veldman en toetsenist Sophie Anglionin.  
 
Door Bijlmer Klassiek te omarmen nam het Concertgebouworkest in 2022 het stokje over van zijn altviolist Michael Gieler, die de reeks tien jaar lang organiseerde met het Bijlmer Parktheater. 
 
Over het Bijlmer Parktheater 
In het Bijlmer Parktheater komen nieuwe verhalen tot ontwikkeling, kunnen nieuwe makers zich artistiek ontplooien en voelt publiek zich thuis. Het levendige, intiem en gastvrije theater heeft een unieke programmering met plaats voor verschillende identiteiten, tradities, culturen en cultuuruitingen waar mensen in al hun verscheidenheid betekenis vinden.