George Benjamin dirigeert concert vol hommages bij het Concertgebouworkest

Britse componist/dirigent leidt eigen werk en composities van Unsuk Chin, Oliver Knussen, György Ligeti en Igor Stravinsky 
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Op vrijdag 1 december 2023 leidt George Benjamin bij het Koninklijk Concertgebouworkest een heel persoonlijk concert, waarvan het programma is geïnspireerd door vriendschappelijke relaties tussen componisten. Het orkest onderhoudt al meer dan twintig jaar een goede band met de vooraanstaande componist en dirigent George Benjamin. De Brit keert voor de achtste keer terug als gastdirigent. Het programma bevat drie Nederlandse premières. 
  
Het concert opent met Choral van Oliver Knussen, Benjamins collega en goede vriend die in 2018 overleed. Igor Stravinsky droeg zijn Symphonies d’instruments à vent op aan de in 1918 overleden Claude Debussy. George Benjamin eert zijn vriend ‘Olly’ Knussen in zijn eigen Concerto for Orchestra. Na de pauze klinkt Spira, een ‘concert voor orkest’ van Unsuk Chin, gevolgd door Lontano van haar voormalige leraar, de ook door Benjamin zeer bewonderde György Ligeti, die 100 jaar geleden werd geboren.  
Knussens Choral, Benjamins Concerto for Orchestra en Chins Spira zijn alle nog niet eerder uitgevoerd in Nederland. 
 
Meet the Artists 
Na afloop van het concert is het publiek welkom in de Spiegelzaal bij Meet the Artists. Solofluitiste Emily Beynon bespreekt met George Benjamin en de orkestleden Benjamin Peled (eerste viool) en Miriam Pastor Burgos (althobo) hoe zij de voorbereidingen op en de uitvoering van het programma ervaren hebben. Daarna is er gelegenheid om op informele wijze van gedachten te wisselen. 
 
Achtergrondinformatie 
De toelichting op het concert en een uitgebreid interview met George Benjamin zijn te vinden via Preludium.nl (gratis te lezen voor kaarthouders) en in het maandblad Preludium
 
George Benjamin en het Concertgebouworkest 
Al sinds 1986 heeft het Concertgebouworkest werken van George Benjamin op het repertoire. In 2003 stond hij voor het eerst bij het orkest op de bok. In 2015 en 2019 dirigeerde hij onder meer het opdrachtwerk Dream of the Song voor orkest en bariton, dat hij schreef in opdracht van het Concertgebouworkest. Benjamin veroverde ondertussen de internationale operawereld met Into the Little Hill, Written on Skin en Lessons in Love and Violence. In maart 2023 stapte Benjamin als vijftigste laureaat van de prestigieuze Ernst von Siemens Musikpreis in de voetsporen van onder anderen Benjamin Britten, Leonard Bernstein, Pierre Boulez en Mariss Jansons.