Pierre Bleuse valt in voor Antonio Pappano bij het Concertgebouworkest

Franse dirigent maakt zijn debuut – programma blijft ongewijzigd 
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Om persoonlijke redenen heeft Sir Antonio Pappano zijn concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest op woensdag 6 en donderdag 7 december 2023 helaas moeten afzeggen. Het orkest is verheugd en dankbaar dat Pierre Bleuse voor hem invalt en het programma ongewijzigd overneemt. Hiermee maakt de Franse dirigent zijn debuut bij het Concertgebouworkest. 
  
Het concert opent met D’un matin de printemps van Lili Boulanger, waarna bariton Matthias Goerne zich bij het orkest voegt voor de Sechs Monologe aus ‘Jedermann’ van Frank Martin. Na de pauze klinkt de Derde symfonie, ‘Orgelsymfonie’ van Camille Saint-Saëns, met organiste Iveta Apkalna. 
  
Pierre Bleuse 
De Franse dirigent Pierre Bleuse is muziekdirecteur van het Ensemble intercontemporain, waar hij in September 2023 Matthias Pintscher opvolgde. Daarnaast is hij sinds 2021 chef-dirigent van het Odense Symfonieorkest in Denemarken en artistiek leider van het Pablo Casals Festival. 
Pierre Bleuse dirigeerde onder meer het Orchestre de Paris, het Orchestre National de France, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm, het Orchestre de la Suisse Romande, het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest, het Russisch Nationaal Orkest, de Brussels Philharmonic en het Nationaal Orkest van België. In seizoen 2023/2024 werd hij als gastdirigent uitgenodigd door het City of Birmingham Symphony Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Tokyo Symphony Orchestra, het Orchestre National de Lyon, het Orquesta Nacional de España en de orkesten van Alicante en Valencia.  
Hedendaagse muziek hebben Pierre Bleuses speciale aandacht. Zo leidde hij Hèctor Parra’s nieuwe opera Orgia in onder meer het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. 
Pierre Bleuse, oorspronkelijk opgeleid als violist, studeerde orkestdirectie bij Jorma Panula in Finland en bij Laurent Gay aan de Haute École de Genève. Hij was concertmeester en associate conductor van het Toulouse Chamber Orchestra (2000-10) en maakte deel uit van het Satie Quartet.