John Eliot Gardiner leidt bij het Koninklijk Concertgebouworkest de symfonieën van Brahms in twee concerten

Alle vier symfonieën van Johannes Brahms in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Philharmonie in Luxemburg.
John Eliot Gardiner leidt bij het Koninklijk Concertgebouworkest  de symfonieën van Brahms in twee concerten
Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt de vier symfonieën van Johannes Brahms verspreid over twee avonden onder leiding van John Eliot Gardiner. Op woensdag 3 mei (aanvangstijd 20.15 uur) klinken in Het Concertgebouw achtereenvolgens de Derde en de Eerste symfonie; op vrijdag 5 mei (aanvangstijd 19.00 uur) de Tweede en de Vierde.  

Vervolgens wordt het programma ook uitgevoerd in de Elbphilharmonie in Hamburg op zondag 7 en maandag 8 mei, en ten slotte in de Philharmonie in Luxemburg op woensdag 10 en donderdag 11 mei.

De vier symfonieën worden bovendien opgenomen voor een cd-uitgave op Deutsche Grammophon.

De concerten op 3 en 5 mei zijn te bestellen als kleine abonnementenserie via De symfonieën van Brahms – Concertgebouworkest.

Brahms-cyclus
De concerten en opnamen vormen de bekroning van een Brahms-cyclus die het Concertgebouworkest en John Eliot Gardiner aanvingen in oktober 2021. Tijdens eerdere concerten werden de symfonieën van Brahms gekoppeld aan koorwerken en de beide pianoconcerten van Brahms. In maart 2024 komt de Britse dirigent terug voor Ein deutsches Requiem van dezelfde componist.

Vervroegde aanvangstijd 5 mei 
De aanvangstijd van het concert op 5 mei is vervroegd naar 19.00 uur, om Sir John Eliot Gardiner de gelegenheid te geven op tijd terug te reizen naar Londen, waar hij de volgende dag in Westminster Abbey een concert leidt ter gelegenheid van de kroning van Zijne Majesteit Koning Charles III en Hare Majesteit de Koningin-gemalin.