Koninklijk Concertgebouworkest speelt met publiek tussen de musici

foto: Milagro Elstak
foto: Milagro Elstak
Op donderdag 5 oktober 2023 speelt het Concertgebouworkest twee concerten met werken van Franse componisten onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer. Bij deze concerten onder de naam Inside Out zit het orkest op de vlakke vloer van Het Concertgebouw om de dirigent heen gegroepeerd, met het publiek deels tussen de musici in, deels om het orkest heen. Zo ervaart het publiek symfonische muziek van binnenuit. Het eerste Inside Out-concert met Iván Fischer in februari 2023 was een groot succes.  
Deze keer staan kleurrijke werken van Franse componisten op het programma, namelijk Debussy’s vroege Printemps, twee stukken van Satie in orkestraties van Debussy en Poulenc, en Ravels Tweede suite uit het ballet Daphnis et Chloé. De twee concerten beginnen om 19.00 uur respectievelijk 21.15 uur, hebben geen pauze en duren iets meer dan een uur. 
 
Op 4, 6 en 8 oktober dirigeert Iván Fischer het orkest zoals gewoonlijk, op het podium. Het programma – inclusief pauze – start dan met twee werken van Mendelssohn, te weten de Ouverture Midzomernachtsdroom en het Vioolconcert met als solist James Ehnes, die zijn debuut maakt bij het Concertgebouworkest.