Dinis Sousa dirigeert Brahms’ Ein deutsches Requiem bij het Koninklijk Concertgebouworkest

Sir John Eliot Gardiner trekt zich terug van concerten in Amsterdam
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Sir John Eliot Gardiner heeft zich om persoonlijke redenen teruggetrokken van de concerten met het Concertgebouworkest op 29 februari en 1 en 3 maart 2024. De Portugese dirigent Dinis Sousa neemt de concerten over, waarmee hij zijn debuut maakt bij het Concertgebouworkest. Dinis Sousa is onder meer associate conductor van de door Gardiner opgerichte Monteverdi Choir & Orchestras. 
  
Dinis Sousa zal het Concertgebouworkest en het Monteverdi Choir leiden in Brahms’ Ein deutsches Requiem met sopraan Lenneke Ruiten en bariton Christian Gerhaher als solisten. Het wordt voorafgegaan door twee koorwerken, Selig sind die Toten, die in dem Herrn sterben van Heinrich Schütz en Der Gerechte, ob er gleich zu zeitlich stirbt van Johann Christoph Bach. Schütz’ eerder aangekondigde Wie lieblich sind deine Wohnungen komt te vervallen. 
  
Dinis Sousa  
Dinis Sousa is chef-dirigent van het Engelse orkest Royal Northern Sinfonia, en de eerste associate conductor ooit van het Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique, alle opgericht door Sir John Eliot Gardiner. 
  
In de zomer van 2023 nam de Portugese dirigent met veel succes de tournee over van John Eliot Gardiner met Berlioz’ opera Les Troyens door het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique, inclusief optredens tijdens de Salzburger Festspiele, het Musikfest Berlin en de BBC Proms. 
 
In oktober 2023 dirigeerde Sousa het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists tijdens een tournee door Noord-Amerika, met uitvoeringen van Bachs Hohe Messe en Händels L’Allegro, il Pensoroso ed il Moderato in Chicago, Ottawa, en Carnegie Hall in New York. 
  
Dinis Sousa is tevens de oprichter en artistiek directeur van het Portugese Orquestra XXI, een orkest bestaand uit musici uit de wereldwijde Portugese diaspora.