Klaus Mäkelä leidt Kerstmatinee Koninklijk Concertgebouworkest

Concert met werken van Beethoven en Fanny en Felix Mendelssohn wordt uitgezonden op radio en televisie 
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Op 25 december om 14.15 uur vindt de Kerstmatinee van het Concertgebouworkest plaats, die deze keer wordt geleid door toekomstig chef-dirigent Klaus Mäkelä. Het sfeervolle kerstconcert wordt door AVROTROS live op de radio uitgezonden via NPO Klassiek, om 16.00 volgt de televisie-uitzending via NPO 2.  
 
Op het programma staan werken van Felix Mendelssohn en Fanny Hensel-Mendelssohn, na de pauze gevolgd door Beethovens Derde symfonie, ‘Eroica’. Sopraan Chen Reiss soleert in twee weinig gespeelde werken: de ‘dramatische scène’ Hero und Leander van Fanny Hensel-Mendelssohn en de concertaria Infelice (de eerste versie uit 1834) van haar broer Felix Mendelssohn. Van laatstgenoemde klinken ook twee instrumentale stukken, de Ouverture ‘Die Hebriden’ en het Scherzo uit Ein Midsommernachtstraum. Van Fanny Hensel-Mendelssohn speelde het Concertgebouworkest niet eerder muziek. 
 
Het programma wordt ook uitgevoerd op woensdag 20 en donderdag 21 december. Op zaterdag 23 december leidt Klaus Mäkelä de ‘Eroica’-symfonie van Beethoven in een Essentials-concert, speciaal voor jongere en minder ervaren concertbezoekers. 
 
Klaus Mäkelä en de Kerstmatinee 
De live uitgezonden Kerstmatinee van het Concertgebouworkest is een traditie die teruggaat tot 1975. Het jaarlijkse concert is doorgaans het domein van de chef-dirigent – in de beginperiode was dat Bernard Haitink. De Kerstmatinee van 2021, in de lockdown-periode, was een concertstream waarvoor Klaus Mäkelä drie maanden na zijn debuut bij het Concertgebouworkest was teruggevraagd. Het succes van deze samenwerking met het orkest leidde tot de aanstelling van Klaus Mäkelä als artistiek partner en toekomstig chef-dirigent. In die hoedanigheid leidt hij vanaf 2023 jaarlijks de Kerstmatinee.