Concertgebouworkest speelt Sjostakovitsj en Nederlandse premières van Morricone en Thorvaldsdottir

Omar Tomasoni soleert in Morricones trompetconcert UT onder leiding van Santtu-Matias Rouvali 
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Op woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 maart speelt het Koninklijk Concertgebouworkest het trompetconcert UT van Ennio Morricone onder leiding van Santtu-Matias Rouvali. De solist in deze Nederlandse première is Omar Tomasoni, solotrompettist van het orkest. Op het programma staan ook de Vijftiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj en de Nederlandse première van Metacosmos van Anna Thorvaldsdottir. 
 
Ennio Morricone (1928-2020) is wereldwijd vooral bekend om zijn iconische filmmuziek, maar was ook trompettist én de componist van een groot aantal werken voor het concertpodium, vaak met een onconventionele bezetting. Zijn 'trompetconcert' UT zet een virtuoze solopartij voor trompet in C tegenover pauken, grote trom en strijkorkest. In de eerste uitvoeringen ooit in Nederland soleert Omar Tomasoni bij zijn eigen Concertgebouworkest. Het is zijn tweede optreden als solist bij het orkest: in 2014 stond hij pianiste Yuja Wang bij in Sjostakovitsj' Concert voor piano, trompet en strijkers (ofwel het Eerste pianoconcert).  
 
Santtu-Matias Rouvali, die al meerdere keren met groot succes het Concertgebouworkest dirigeerde, laat het werk voorafgaan door een andere Nederlandse première: het kleurrijke orkestwerk Metacosmos van de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir. Na de pauze klinkt de Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj.  
 
Inleiding en Meet the Artists 
Voorafgaand aan het concert op vrijdag 24 maart geeft musicologe Olga de Kort een inleiding in de Koorzaal. Kaarten daarvoor zijn kosteloos (zolang de voorraad strekt) verkrijgbaar aan de kassa van het Concertgebouw of via 020 671 83 45 (ma-zo 10.00-17.00).  
Na het concert van 24 maart vindt Meet the Artists plaats in de Spiegelzaal. Artistiek directeur Ulrike Niehoff spreekt met Santtu Matias Rouvali, Omar Tomasoni en solocellist Gregor Horsch. 
 
Radio-uitzending NPO Klassiek 
Het concert van vrijdag 24 maart wordt opgenomen door AVROTROS en op de radio uitgezonden op 9 april om 14.00 uur via NPO Klassiek.