Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Ensembles

ensembles

van het Koninklijk Concertgebouworkest

Dat de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest samen een succesvol collectief vormen kan alleen doordat zij allen afzonderlijk grote uitblinkers zijn op hun instrument, én omdat ze de kunst van het samenspelen in alle geledingen verstaan. Wij presenteren u twee vaste ensembles die uit orkestleden bestaan.

Camerata RCO

Camerata RCO is een uniek ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Het plezier dat wij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten wij voort door het samenspelen in kleine bezetting.

Het repertoire is anders dan het orkestrepertoire; kamermuziek is persoonlijker en intiemer. Het is verfrissend om collega's beter te leren kennen door onze gezamenlijke inzet voor Camerata RCO. Wij bepalen zelf het repertoire, de bezetting van het ensemble en waar wij optreden. Met Camerata RCO willen we in direct conctact staan met het publiek. Dat inspireert ons en geeft ons veel energie.

Camerata RCO geeft veel concerten in binnen- en buitenland. Het ensemble is in-residence in Festival Amfiteatrof in Levanto. Daarbij heeft Camerata RCO een eigen serie in de Oude Kerk in Spaarndam, het Energiehuis, Kunstmin, in Dordrecht en VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam. Recent hebben wij opgetreden in o.a. Tokyo, New York, Seoul, Minsk, Madrid en Rome. Met als hoogtepunten een optreden in de Grote Zaal van het Concertgebouw tijdens de Robeco Summernights samen met Alexei Ogrintchouk en een tournee langs Franse zomerfestivals met een bewerking van Mahler's vierde symfonie olv Lucas Macías Navarro.

Voor het seizoen 2015/2016 staan concerten gepland in o.a Bilbao, Los Angeles en Korea. Voor de zomer 2016 zijn we uitgenodigd om het openingsconcert te verzorgen in het Vendsyssel Festival in Denemarken.

Camerata RCO heeft opnames gemaakt voor radio en tv en heeft al enkele CD's uitgebracht (Corelli, Mozart, Mendelssohn, Ravel) onder het label Gutman Records. In september 2014 nam Camerata RCO een CD op van Mahler's negende symfonie in een bewerking voor ensemble door Klaus Simon onder leiding van Gustavo Gimeno.

RCO Camerata in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam

Recent kwam er een CD uit met concerten van Mozart en Mendelssohn met solisten Weiyin Chen en Marc Daniel van Biemen en binnenkort verschijnt een Mozart CD die tot stand is gebracht met behulp van de Stichting Donateurs van het orkest.

Bezoek de website van Camerata RCO.

Concertgebouw Kamerorkest

Concertgebouw Kamerorkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam

Op de website van het Concertgebouw Kamerorkest vindt u uitgebreide informatie over onze concerten van dit seizoen.

Het Concertgebouw Kamerorkest werd in 1987 opgericht en is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. Vóór die tijd droeg het de naam Amsterdams Kamerorkest. In die periode (1957 - 1987) maakte het kamerorkest vele plaatopnames met dirigenten als André Rieu sr., Anton van der Horst en Marinus Voorberg.

Het Concertgebouw Kamerorkest treed ook regelmatig op in het buitenland. Er vonden tournees plaats naar o.a. Italië, Finland, Japan, Duitsland, Spanje, Portugal, Bulgarije en Turkije.

De afgelopen jaren zijn er ook diverse CD-opnames gemaakt. De opname met de strijkkwartetten van Schubert/Mahler “Der Tod und das Mädchen” en Beethoven/Mahler op. 95 werd in de BBC Music Magazine gehonoreerd met de hoogste onderscheiding (5 sterren).

Met het label PentaTone zijn inmiddels verschillende Super-Audio-CD’s uitgebracht met werken van onder andere Bach, Mozart, Schubert, Mendelssohn, Haydn en Tchaikovsky.