Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Ensembles

ensembles

van het Koninklijk Concertgebouworkest

Dat de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest samen een succesvol collectief vormen kan alleen doordat zij allen afzonderlijk grote uitblinkers zijn op hun instrument, én omdat ze de kunst van het samenspelen in alle geledingen verstaan. Wij presenteren u twee vaste ensembles die uit orkestleden bestaan.

Camerata RCO

Camerata RCO is een uniek ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Het plezier dat wij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten wij voort door het samenspelen in kleine bezetting.

Het repertoire is anders dan het orkestrepertoire; kamermuziek is persoonlijker en intiemer. Het is verfrissend om collega's beter te leren kennen door onze gezamenlijke inzet voor Camerata RCO. Wij bepalen zelf het repertoire, de bezetting van het ensemble en waar wij optreden. Met Camerata RCO willen we in direct conctact staan met het publiek. Dat inspireert ons en geeft ons veel energie.

Camerata RCO geeft veel concerten in binnen- en buitenland. Het ensemble is in-residence in Festival Amfiteatrof in Levanto. Daarbij heeft Camerata RCO een eigen serie in de Oude Kerk in Spaarndam, het Energiehuis, Kunstmin, in Dordrecht en VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam. Recent hebben wij opgetreden in o.a. Tokyo, New York, Seoul, Minsk, Madrid en Rome. Met als hoogtepunten een optreden in de Grote Zaal van het Concertgebouw tijdens de Robeco Summernights samen met Alexei Ogrintchouk en een tournee langs Franse zomerfestivals met een bewerking van Mahler's vierde symfonie olv Lucas Macías Navarro.

Voor het seizoen 2015/2016 staan concerten gepland in o.a Bilbao, Los Angeles en Korea. Voor de zomer 2016 zijn we uitgenodigd om het openingsconcert te verzorgen in het Vendsyssel Festival in Denemarken.

Camerata RCO heeft opnames gemaakt voor radio en tv en heeft al enkele CD's uitgebracht (Corelli, Mozart, Mendelssohn, Ravel) onder het label Gutman Records. In september 2014 nam Camerata RCO een CD op van Mahler's negende symfonie in een bewerking voor ensemble door Klaus Simon onder leiding van Gustavo Gimeno.

RCO Camerata in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam

Recent kwam er een CD uit met concerten van Mozart en Mendelssohn met solisten Weiyin Chen en Marc Daniel van Biemen en binnenkort verschijnt een Mozart CD die tot stand is gebracht met behulp van de Stichting Donateurs van het orkest.

Bezoek de website van Camerata RCO.

Concertgebouw Chamber Orchestra

The Concertgebouw Chamber Orchestra

Het Concertgebouw Chamber Orchestra (CCO) is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Sinds de oprichting in 1987 treedt het CCO in binnen- en buitenland op met prominente solisten en dirigenten. Recentelijk heeft het CCO samengewerkt met nationale en internationale solisten zoals Liza Ferschtman, Nicolas Altstaedt, Ronald Brautigam, Marietta Petkova, Stefan Vladar, Harriet Krijgh, Lavinia Meijer, Dominic Seldis, Vesko Eschkenazy, Tjeerd Top, Alexei Ogrinthcouk, Emily Beynon, Jasper de Waal, Amihai Grosz en Noa Wildschut.

Het CCO wordt jaarlijks uitgenodigd door de grootste Nederlandse podia zoals het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam, Vredenburg te Utrecht en de Rotterdamse Doelen. In series als Het Zondagochtend Concert, De Vrijdag van Vredenburg en Music for the Millions is het CCO regelmatig te gast. Het CCO treedt ook regelmatig op in het buitenland. In de afgelopen seizoenen vonden tournees plaats naar onder andere Italië, Finland, Japan, Spanje, Portugal, Bulgarije en Turkije. In 2016 vond een door de pers alom geprezen tournee door Duitsland plaats met violiste Liza Ferschtman. Binnenkort zullen er tournees naar Zuid-Amerika en Spanje plaatsvinden.

Het Concertgebouw Chamber Orchestra speelt in verschillende formaties: CCO Classic, CCO Chamber Music, CCO & Friends en
CCO Bach. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.concertgebouwchamberorchestra.com.

Voor meer informatie kunt u onze website of Facebook-pagina bezoeken.

Historie

Voor 1987 trad het CCO op onder de naam Amsterdams Kamerorkest. Het AKO gaf sinds 1957 gedurende drie decennia concerten in binnen- en buitenland. Zij maakten talloze opnames met dirigenten zoals Andre Rieu sr., Anton van der Horst en Marinus Voorberg.

In de periode 1994 – 2012 werd het CCO geleid door chef-dirigent Marco Boni. Samen beleefden zij vele succesvolle uitvoeringen, tournees en opnames. De CD met de strijkkwartetten van Schubert/Mahler en Beethoven/Mahler werd in de BBC Music Magazine gehonoreerd met de hoogste onderscheiding (5 sterren) voor zowel uitvoering als opnamekwaliteit. Met het “Super-Audio-CD” systeem van PentaTone verschenen er inmiddels diverse SACD’s met werken van Mozart, Schubert, Mendelssohn, Haydn en Tchaikovsky.

Enkele bekende solisten met wie het Concertgebouw Kamerorkest heeft opgetreden zijn: Maria João Pires, Janine Jansen, Mischa Maisky, Lynn Harrel, Jaap van Zweden, Schlomo Mintz, Eliane Rodriguez and Friedrich Gulda.