Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Vrolijk ‘Carnaval der dieren’ voor groepen 1 en 2 van de basisschool

13 april 2017

Koninklijk Concertgebouworkest presenteert de vierde educatieve app

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft vrolijk nieuws, want op 22 april 2017 verschijnt een nieuwe educatieve app! Met Carnaval der dieren leren kinderen van groep 1 en 2 veel over muziek en dieren aan de hand van Saint-Saëns' gelijknamige werk. De illustraties zijn van Fiep Westendorp, die dit jaar honderd zou zijn geworden. De pc-versie is gratis voor basisscholen en kan worden gebruikt op het digibord. Honderden basisscholen in Nederland en België hebben de eerder uitgebrachte apps inmiddels in gebruik.

Carnaval der dieren

De beroemde compositie van Saint-Saëns wordt uitgevoerd door de pianobroers Lucas en Arthur Jussen, samen met musici van het Concertgebouworkest. Elk deel heeft een dier als onderwerp. Dichteres Marjet Huiberts schreef er nieuwe versjes bij en maakte ook een Dierencarnavallied. Het lied is ingezongen door Fay Lovsky. Voor de illustraties zijn de allerleukste dieren van Fiep Westendorp van stal gehaald; in 14 muziekvideo’s trekken ze in een vrolijke optocht voorbij. Door te bewegen, te zingen, te klappen en te luisteren, leren kinderen spelenderwijs van alles over muziek en muziekinstrumenten. De meegeleverde lesbrieven bieden leuke en leerzame suggesties, die het de groepsdocent gemakkelijk maken om het verhaal van de muziek en de instrumenten met de klas te ontdekken.

De andere apps van RCO Kids

Carnaval der dieren maakt de succesvolle reeks educatieve apps die het orkest uitbrengt in samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse compleet. Iedere app van RCO Kids richt zich op een specifieke leeftijdsgroep. Eerder verschenen Peter en de Wolf (groep 3/4; in 2015 winnaar van de Gouden Apenstaart), Schilderijen van een Tentoonstelling (groep 5/6) en Romeo & Julia (groep 7/8, in 2016 winnaar van de Kameleon ). De apps kunnen kosteloos worden aangeboden dankzij bijdragen van de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest, het Jacobson Fonds, de FIL Foundation en de Fiep Westendorp Foundation.

Bestellen

Leerkrachten halen de apps van RCO Kids op door een mail met de gegevens van de school (naam, adres, contactpersoon) te sturen aan info@followamuse.nl. Uitgeverij Follow a Muse neemt dan contact op voor de installatie van de gratis pc-app.

Reacties van leerkrachten

De apps maakten al veel positieve reacties los. Enkele opmerkingen van leerkrachten:

  • ‘Deze app is voor leerkrachten een cadeau om klassieke muziek onder de aandacht te brengen’
  • ‘De lesbrieven zijn gedegen uitgewerkt, met veel oog voor detail. Alles klopt en is compleet.’
  • ‘Ik ben zelf niet zo muzikaal, maar kon toch goed werken met de app.’
  • ‘Kinderen vroegen zelf om het concert nog een keer te mogen bekijken! Ook van ouders heb ik zeer positieve reacties mogen ontvangen.’

Een leerling uit groep 4 oordeelde:

‘Het is net of het orkest in de klas zit.’

Familietentoonstelling

De feestelijke lancering van de app wordt gecombineerd met de officiële opening van de familietentoonstelling Fiep Fiep Hoera! De natuur van Fiep Westendorp in Kasteel Groeneveld in Baarn op 22 april 2017.

Deel: