Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

British Intelligence bij het Koninklijk Concertgebouworkest

28 april 2017

Dirigent Ryan Wigglesworth debuteert met eigen compositie

Het Koninklijk Concertgebouworkest besluit het eerste seizoen van zijn avontuurlijke, multidisciplinaire Horizon-serie op donderdag 11 mei a.s. met een programma rond het thema ‘British Intelligence’. Voor de Engelse dirigent en componist Ryan Wigglesworth betekent het zijn debuut bij het orkest. Hij zal een eigen compositie in wereldpremière brengen, Clocks from a Winter’s Tale.

Het programma belooft zo spannend te worden als de titel doet vermoeden. De Britten zijn dol op raadsels en mysteries. Shakespeare doorspekte zijn sonnetten met geheime boodschappen en dubbele bodems, menige mystery novel en psychologische thriller is aan de overzijde van de Noordzee geschreven.

Wigglesworth’ Clocks from a Winter’s Tale heeft een directe relatie met zijn onlangs in première gebrachte eerste opera The Winter’s Tale, gebaseerd op Shakespeares gelijknamige toneelstuk.

Vanzelfsprekend ontbreken de geliefde Enigma-variaties van Edward Elgar niet op het programma. In elk van zijn veertien orkestvariaties portretteerde Elgar een van zijn vrienden. Het raadsel (‘enigma’) schuilt hierin, dat volgens de componist een overkoepelend hoofdthema aan het werk ten grondslag ligt dat nooit klinkt. Door de jaren heen hebben tal van musicologische speurders zich gebogen over de vraag welk bekend thema Elgar bedoeld zou kunnen hebben.

Verder bevat het programma het Hoornconcert van Oliver Knussen, als componist-dirigent de grootste inspirator van Ryan Wigglesworth. Ook dit werk draagt geheimen en schaduwen in zich. Solist is Félix Dervaux, voormalig solohoornist van het orkest.

Thrillerschrijfster Sophie Hannah laat in het voorprogramma haar licht schijnen over het thema. Zij presenteert die avond de Nederlandse editie van haar nieuwste thriller Beste vrienden.

Na afloop van het concert organiseert jongerenvereniging Entrée een Entrée Late Night.

Het programma wordt op vrijdag 12 mei herhaald met de Four Sea Interludes van Benjamin Britten. Ditmaal zonder voorprogramma en Late Night, maar met inleiding en Meet the Artists na afloop.

 

 

 

 

Deel: