Nieuws

Nieuwsoverzicht

Muziek bij bundel ’t Liefste kind

01 juni 2021

Amsterdams vondelingetje inspiratie voor poëzie en muziek

Omslag bundel 't Liefste kind

Het vondelingetje dat op 21 februari jl. uit een Amsterdamse vuilcontainer werd gered was de inspiratie voor een unieke bundel met muziek en poëzie: nieuwe gedichten van twaalf gelauwerde dichters, bijdragen van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam en slaapliedjes gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. De opbrengst van de bundel gaat naar stichting Beschermde Wieg. De bundel wordt op 1 juni in Amsterdam gepresenteerd.

De vondst van een pasgeboren baby in een vuilcontainer in Amsterdam op 21 februari van dit jaar, leidde tot veel commotie. De Amsterdamse dichter Pieter Stroop van Renen schreef voor het meisje een welkomstgedicht dat viral ging op sociale media. Radio 4-presentator Margriet Vroomans las dat gedicht voor in haar ochtendprogramma en combineerde het met een slaapliedje, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Initiatiefnemers

Stroop van Renen en Vroomans namen daarna het initiatief voor de bundel; op hun uitnodiging schreven twaalf bekende dichters een nieuw gedicht voor een pasgeboren kind. De dichters, onder wie Hagar Peeters, Tjitske Jansen en Abdelkader Benali schreven over het avontuur van geboren worden, de kwetsbaarheid van leven en de duizend vragen van het ouderschap. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam schreef een poëtische bijdrage en Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, schreef een nawoord. Het Koninklijk Concertgebouworkest gaf toestemming voor het gebruik van de audio-opnames van twaalf internationale slaapliedjes. Het orkest nam de liedjes eerder op voor een project in samenwerking met Zwitsal. In de bundel zijn de liedjes via een QR-code te beluisteren.

Opbrengst

Iedereen die een bijdrage voor de bundel leverde deed dat om niet; ook de uitgever, drukker, ontwerper en papierhandel werkten gratis. Hierdoor kan de opbrengst van de bundel ten goede komen aan Stichting Beschermde Wieg, een stichting die zorg biedt aan zwangere en pas bevallen vrouwen en hun baby’s. De stichting heeft in tien ziekenhuizen zogeheten vondelingenkamers, waar ouders die niet zelf voor hun kind kunnen zorgen hun baby beschermd kunnen achterlaten.

Deel: