Jonge schenkers steunen jong talent

INTERVIEW - Op 16 oktober 2021 lanceerde het Concertgebouworkest de ‘Companions’, een nieuw schenkingsprogramma voor liefhebbers tussen de 30 en 45 jaar. Mede op initiatief van de Companions zelf, dragen deze jonge schenkers exclusief bij aan de ontwikkeling van jong talent van het Concertgebouworkest. Companion Victoria van Tets en jong orkestlid Coraline Groen vertellen ieder vanuit hun eigen perspectief over het belang van deze jonge schenkersgroep.
Coraline Groen en Victoria van Tets (foto: Eduardus Lee)
Coraline Groen en Victoria van Tets (foto: Eduardus Lee)

Ambassadeur voor young professionals

Victoria van Tets was nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe schenkingsprogramma en is een van de eerste Companions. Ze woont en werkt al twaalf jaar in Londen, maar groeide op in Amsterdam en keert nog regelmatig terug naar Nederland. Binnen haar netwerk probeert ze nu zo veel mogelijk leeftijdsgenoten te stimuleren om Companion van het Concertgebouworkest te worden, ook young professionals die nog nooit in Het Concertgebouw zijn geweest.

“Ruim een jaar vóór de lancering van de Companions werd ik door het Developmentteam van het orkest benaderd of ik wilde meedenken over een nieuwe club voor jongere schenkers”, vertelt Victoria van Tets, die deze uitdaging enthousiast is aangegaan. “Als liefhebber van klassieke muziek en gepassioneerd concertbezoeker, vond ik het uiteraard een fantastisch idee om een club voor mijn eigen generatie op te richten. Tot nu toe konden we eigenlijk alleen terecht bij jongerenvereniging Entrée, maar die club is eerder bedoeld voor studenten die nog niet zo veel geld te besteden hebben. Het orkest miste dus de aansluiting met mijn generatie, met young professionals tussen de 30 en 45 jaar.

Als liefhebber van klassieke muziek en gepassioneerd concertbezoeker, vond ik het uiteraard een fantastisch idee om een club voor mijn eigen generatie op te richten.

Niet al mijn leeftijdsgenoten zijn zo vertrouwd met de wereld van de klassieke muziek als ik. Want ik ben echt een beetje crazy en ga minstens één keer per week naar een concert of opera. Maar ik weet zeker dat veel jongeren het leuk zouden vinden om af en toe naar een concert, masterclass of keynote speech te gaan en om het orkest beter te leren kennen.

Na een eerste brainstormsessie met nog vijf andere young professionals, heeft de organisatie van het Concertgebouworkest ons aangesteld als ambassadeurs van de Companions. In de aanloop naar de lancering op 16 oktober 2021 hebben we samen het nieuwe schenkingsprogramma vormgegeven. En tijdens die lanceringsbijeenkomst zijn alle aanwezige ambassadeurs Companion geworden, net zoals veel andere genodigden!”

Na afloop van een Essentialsconcert op 16 oktober 2021 bevestigen ambassadeurs van het Concertgebouworkest Dieuwer van Staveren, Fleur Osté en Victoria van Tets hun deelname aan het Companionprogramma (foto: Janiek Dam).

“Als jongste schenkers van het Concertgebouworkest vonden wij het een mooi idee om een bijdrage te leveren juist aan de ontwikkeling van jong muzikaal toptalent binnen het orkest. Dat betekent concreet dat wij de Academie van het Concertgebouworkest steunen. We wisten van tevoren niet dat deze Academie bestond en dat is ook meteen een van de leukste dingen van onze nieuwe club: je hoort meer over de verschillende projecten die het orkest organiseert. De academisten van het Concertgebouworkest zijn maar iets jonger dan de Companions en dat merk je meteen als je elkaar voor het eerst spreekt, bijvoorbeeld tijdens de drinks in de pauze van een concert. Dat gaat supermakkelijk, er ontstaat meteen een klik.

Onze kennismaking met oud-academist Coraline Groen, die inmiddels in het orkest zit, was heel bijzonder. Vanwege de coronapandemie verliep het overleg tussen de ambassadeurs steeds online. Pas op 28 mei 2021 konden we elkaar voor het eerst fysiek ontmoeten in de Amsterdamzaal van het Concertgebouworkest. Coraline heeft toen voor ons gespeeld en dat maakte extra veel indruk, omdat het voor velen het eerste liveconcert was sinds de lockdown. Dáár doen we het allemaal voor, voor de fantastische ervaring van livemuziek!”

Herkenning & ondersteuning

Violiste Coraline Groen, sinds 1 februari 2020 lid van de tweede violengroep van het Concertgebouworkest, kan zich dat optreden ook nog goed herinneren. “Het was het eerste moment dat er weer iets live mocht plaatsvinden. Ik heb twee delen uit de Tweede partita voor viool solo van Bach gespeeld, en het was best spannend om opeens weer voor publiek te spelen. Ik herinner me ook nog dat deze young professionals zulke originele vragen stelden na afloop van mijn optreden in de Amsterdamzaal, ik moest er echt over na denken; het gaf mij ook nieuwe inzichten in mijn eigen muzikale optreden.

Ik herken sommige gezichten in de zaal en dat werkt stimulerend. Super dat er nu ook jongere schenkers tussen zitten!

Ik wist destijds nog niet precies wat deze ambassadeurs van plan waren, maar onlangs sprak ik Victoria van Tets die enthousiast vertelde over de Companions. Ik denk dat het goed is als de orkestleden weten wie er betrokken zijn bij de organisatie en wie onze schenkers zijn. Het is leuk om wat persoonlijke contacten te hebben, ik herken sommige gezichten in de zaal en dat werkt stimulerend. Super dat er nu ook jongere schenkers tussen zitten!”

coraline_groen
Coraline Groen (foto: Renske Vrolijk)

“Omdat er in seizoen 2020/2021 geen Academisten waren aangenomen vanwege de coronacrisis, heeft het orkest mij gevraagd als oud-academist om de Companions te ontmoeten. Mijn verhaal is ook wel bijzonder, want ik deed tijdens mijn academiejaar in seizoen 2018/2019 auditie voor een tutti-plaats bij de tweede violen van het Concertgebouworkest. Tot mijn eigen verrassing heb ik het proefspel toen gewonnen. Ik was natuurlijk extreem goed voorbereid dankzij alle trainingen van de Academie, van mental coaching en Alexandertechniek (praktische methode, waarmee je je lichamelijke en mentale functioneren kunt verbeteren, red.) tot auditietraining, maar ik had nooit verwacht dat ik de baan zou krijgen!

Het is geweldig dat de Companions de Academie van het Concertgebouworkest steunen, want die is van groot belang voor jonge musici. Ik heb er niet alleen veel van geleerd als musicus, maar ook als mens. Bovendien is de doorstroom van de Academie naar het orkest ook heel goed, volgens mij zitten er inmiddels al twaalf oud-academisten in het orkest.”

Door: Noortje Zanen

Companions van het Concertgebouworkest.
Ben je tussen de 30 en 45 jaar, en kom je graag dichter bij het Concertgebouworkest? Word dan onze Companion!

Lees meer over ons Companion-programma