20 jaar Academie

Dit jaar bestaat de Academie van het Concertgebouworkest twintig jaar. Meer dan honderd Europese toptalenten bekroonden hun muzikale opleiding met een uniek ontwikkelingstraject onder de vleugels van het orkest. Dat vieren we met een jubileumconcert op 6 juni in de Kleine Zaal.
foto: Par-pa fotografie
foto: Par-pa fotografie

Succesvol

In 2003 werd de Academie van het Concertgebouworkest opgericht. Op initiatief van slagwerker Niels Le Large werd een opleidingstraject gestart om jonge musici orkestervaring te laten opdoen. Dat seizoen kregen twee studenten de kans een aantal weken mee te spelen met het orkest.

Twintig jaar later is de Academie uitgegroeid tot een gerenommeerd opleidingsinstituut. Een voltijds programma met naast orkestproducties ook masterclasses, kamermuziekprojecten en persoonlijke coaching. Jaarlijks willen honderden jonge Europese musici meedoen. Er is inmiddels plek voor twaalf getalenteerde studenten.

Sinds de oprichting in 2003 heeft de Academie tientallen succesvolle orkestmusici opgeleid. De meesten spelen in beroepsorkesten; maar liefst veertien van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

De Academie wordt volledig mogelijk gemaakt door de Foundation Concertgebouworkest die daarvoor donaties ontvangt van onder meer Ammodo, de Dutch Masters Foundation, de Swiss Friends of the Concertgebouworkest, Don Quixote Foundation, De Salon, particuliere schenkers en een aantal Fondsen op Naam.