Annual Gala

Het Concertgebouworkest presenteert zijn groots Annual Gala op vrijdag 12 januari in een stijlvol en feestelijk aangekleed Concertgebouw. Klaus Mäkelä leidt het orkest in drie kleurrijke werken. Daarna is iedereen welkom om elkaar te ontmoeten en tot middernacht te dansen, te luisteren en te ontspannen. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
Klaus Mäkelä, foto: Marco Borggreve
Klaus Mäkelä, foto: Marco Borggreve

Dankbaar en met veel plezier ontvangen we iedereen die het Concertgebouworkest een warm hart toedraagt op ons jaarlijkse gala. Een prachtig programma onder leiding van toekomstig chef-dirigent Klaus Mäkelä, met een voorontvangst en feestelijke afterparty. 

Informatie en kaartverkoop 
Annual Gala 2022

Programma:

  • M.C. Escher’s Imagination - Hawar Tawfiq  (opdrachtcompositie)
  • Noches en los jardines de España - Manuel de Falla
  • Schilderijen van een tentoonstelling - Modest Moesorgski
Word nu schenker* en ontvang twee gratis kaarten voor het Annual Gala

‘Zoals je in een goede tentoonstelling voelt dat verschillende schilderijen naar elkaar toe trekken en elkaar versterken, zo probeer ik de juiste combinaties van muziekstukken te vinden.’ Aldus dirigent Klaus Mäkelä, artistiek partner van het Concertgebouworkest – en fanatiek kunstliefhebber. Voor het Annual Gala neemt hij de vergelijking tussen een expositie en een concertprogramma heel letterlijk.

Insecten en strandbeesten
De Nederlandse componist Hawar Tawfiq groeide in Noord-Irak op in een Koerdisch gezin waar beeldende kunst een belangrijke rol speelde. Voor de opdracht die het Concertgebouworkest hem verleende, voelde hij een sterke behoefte aan een inspiratiebron van Nederlandse bodem. Dat werd de graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972); verder boden Nederlandse landschappen, insecten en de zelfstandig lopende strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen inspiratie.

Escher - Metamorphosis II

Aquarellen

Manuel de Falla’s Noches en los jardines de España is een sfeervol drieluik van muzikale aquarellen. De Spaanse componist koesterde een affiniteit met het Franse impressionisme, en vestigde zich enige tijd zich in Parijs. Het werk dateert uit deze periode. Falla onderhield er intensieve contacten met bijvoorbeeld Maurice Ravel, die op zijn beurt vaak Spaanse en Baskische invloeden in zijn muziek verwerkte.

Exotische kleuren en ritmes

Ravel orkestreerde ook de beroemdste symfonische expositie ooit, Moesorgski’s pianowerk Schilderijen van een tentoonstelling, waarin zelfs het lopen van het ene kunstwerk naar het volgende is meegecomponeerd (de ‘Promenades’). Moesorgski baseerde zich op schilderijen van zijn vriend Viktor Hartmann; voor Ravel was het een spel van exotische kleuren en ritmes; hij schilderde de doeken als het ware opnieuw, met de pianonoten als uitgangspunt.

Schilderijen van Viktor Hartmann - inspiratiebron voor Moesorgski

Afterparty

Na afloop van het concert is iedereen van harte welkom bij verrassende vervolgprogramma’s in de Kleine Zaal, de Spiegelzaal, de Koorzaal en de Dirigentenfoyer. Tot middernacht heeft u de gelegenheid om elkaar, de dirigent, de solisten en de koor- en orkestleden te ontmoeten.

Het Annual Gala bijwonen?

Kijk hier voor meer informatie en kaartverkoop.
Als schenker (vanaf Patron-niveau) heeft u uw uitnodiging en eventuele bevestiging al ontvangen. In de week voorafgaand aan het gala ontvangt u nadere praktische informatie over de avond.

Dresscode: black tie
Ontvangst: 19.30 uur
Aanvang concert in de Grote Zaal: 20.30 uur

* Schenkers die deelnemen aan één van onze schenkingsprogramma’s krijgen twee kaarten voor het Annual Gala. U treedt toe tot het schenkingsprogramma met een schenking vanaf € 1.500,- per jaar (met maximaal belastingvoordeel betekent dat in 2024 € 808,- netto).