De koninklijke republiek

De musici van de slagwerk- en paukensectie van het Concertgebouworkest werden door Bernard Haitink aangeduid als ‘de republiek van het slagwerk’. De Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos maakte een prachtige documentaire over hen die op 8 februari in première gaat.
De koninklijke republiek

De slagwerk- en paukensectie speelt een ondersteunende rol, maar is toch totaal onmisbaar. De musici staan nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt hen vooral op tijdens luide muzikale passages. Maar deze getalenteerde mannen achter op het podium hebben meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. De vaardigheden van deze groep zijn zo divers en uniek, dat in de 135 jaar dat het orkest bestaat slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te maken van dit team. Hun bijzondere status geeft hen de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde dirigent Bernard Haitink ze "de koninklijke republiek van het slagwerk".

‘… Een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek … ‘

In de documentaire leren we de groep kennen. We ontdekken hoeveel ze van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoezeer ze hun onderlinge verbondenheid waarderen. Maar het naderende pensioen van paukenist Nick Woud dreigt hun exclusieve bestaan te verstoren. Er zal een nieuw groepslid moeten worden gevonden, dat hen op alle mogelijke manieren moet evenaren, wat extra druk zal toevoegen aan een seizoen dat al ontsierd is door Covid-19 en afgelaste concerten.

Meeslepend en vermakelijk, De koninklijke republiek is een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek.

Première 8 februari in EYE

Kaarten voor de première op 8 februari in EYE zijn hier te koop. Vanaf 9 februari draait De koninklijke republiek in de bioscopen.

Bestel kaarten