In Depth

Hoe leren we houden van muziek die we nog niet kennen? Dirigent Gianandrea Noseda geeft op 13 oktober een sleutel in handen voorafgaand aan de uitvoering van Partita van Luigi Dallapiccola. De diepte in voor een unieke luisterervaring.
illustratie: Catherine Nieuwesteeg
illustratie: Catherine Nieuwesteeg

Kennismaken

Gianandrea Noseda vindt het belangrijk mensen te helpen bij het ontdekken van onbekende muziek. 'Ik wil mensen uitdagen. Door internet lijkt het alsof de wereld aan je voeten ligt, maar het algoritme bepaalt dat je voorgeschoteld krijgt wat iederéén mooi vindt.' Daarom laat hij de luisteraar tijdens In Depth op een persoonlijke manier kennismaken met een volgens hem te onbekende compositie, Dallapiccola’s Partita uit 1932.

Voorafgaand aan de uitvoering zal Noseda vanaf het podium, te midden van de musici, handvatten geven bij het luisteren. Het orkest speelt fragmenten en sopraan Lilian Farahani zingt a cappella een deel van haar partij. Aan de hand daarvan legt Noseda uit hoe Partita zich ontvouwt en waar bijvoorbeeld humor schuilt. 'Het is heel toegankelijke muziek, met moderne elementen die verbonden zijn met muziek uit het verleden.’

Lees het uitgebreide interview met Gianandrea Noseda over In Depth in Preludium.
In Depth is het eerste concert van een reeks Unieke luisterervaringen.

Meer unieke luisterervaringen

Op 1 december gaat dirigente Barbara Hannigan orkest en publiek voor in een bijzonder concert op de late donderdagavond, gevolgd door een sfeervolle afterparty. Een muzikale reis met een hoofdrol voor de sopraan Aphrodite Patoulidou in nauwe samenwerking met Pierre Audi, creatief partner van het orkest.

Op 9 februari kunt u ervaren hoe het is om tijdens een concert tussen de orkestleden te zitten. Het orkest speelt onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer muziek van alle zeventien componisten die met hun naam de balkons sieren. Fischer zal dirigeren met om hem heen de musici én het publiek – ­naast elkaar, door elkaar heen.