Terugblik Zwitserlandtournee

Vanaf de besneeuwde Jungfraujoch brachten vier hoornisten een groet aan het Zwitserse publiek. In rokkostuum, hun instrument blinkend in de zon. De aankondiging van een veelzijdige tournee van het Concertgebouworkest door Zwitserland.

Met de trein

Het Concertgebouworkest was van 13 tot en met 16 november op reis door Zwitserland, met vier concerten in vier steden, masterclasses en een openbaar optreden met jonge talentvolle musici. Onder leiding van Daniel Harding trad het orkest op in Lugano, Bern, Zürich en Genève. Het orkest reisde met de trein van plek naar plek, met dank aan de SBB (Schweizerische Bundesbahnen). Een aantal schenkers, Masters van het Concertgebouworkest, reisde deze tournee met het orkest mee.

Op 13 november klonk Mahlers Negende symfonie in Lugano. De daaropvolgende avonden speelde het orkest het Vioolconcert van Brahms met Leonidas Kavakos als solist, gevolgd door Beethovens Zesde symfonie, ‘Pastorale’.

Voorafgaand gaven orkestleden meerdere masterclasses: eerst online, later onder meer tijdens de treinreis van Bern naar Zürich.

Muziek op het station

Op 15 november vond een bijzonder optreden plaats op het station van Zürich. Acht musici van het orkest speelden in de stationshal samen met twaalf Zwitserse conservatoriumstudenten. ‘Side by Side’ speelden zij de Holberg-suite van Edvard Grieg.

Zwitserlandtournee

Vijftien jaar Zwitserse vrienden

Op tournee gaan naar Zwitserland is al decennialang een traditie van het Concertgebouworkest. De eerste concerten ooit van het orkest in Zwitserland vonden plaats in mei 1927. Sinds 1988 treedt het orkest er zelfs ieder seizoen op.

Zaalrepetitie in de Victoria Hall, Genève (foto: Peter Tollenaar)

In de loop van de jaren heeft het orkest een trouw Zwitsers publiek opgebouwd en in 2007 werd de Zwitserse vriendenvereniging opgericht. Deze ‘Swiss Friends of the Concertgebouworkest’ waren nauw betrokken bij de tournee. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan organiseerden zij meerdere evenementen rondom de concerten.

‘Het Concertgebouworkest heeft een lange traditie als het gaat om het opleiden van jonge toptalenten van over de hele wereld. Tijdens onze tournee werken we samen met muziekstudenten van Zwitserse conservatoria, dat onderstreept onze ambities op het gebied van talentontwikkeling. Als half-Zwitser ben ik daar trots op!’ 
-  Directievoorzitter Dominik Winterling

Op de Jungfraujoch

Met dank aan de unieke samenwerking met de Jungfraujoch, de SBB en de Swiss Friends maakten we het filmpje om onze tournee aan te kondigen. Hoornisten Laurens Woudenberg, José Sogorb Jover, Fons Verspaandonk en Liz Hunfeld-Chell speelden Bruckner.