Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Andris
Nelsons

Voordat Andris Nelsons begon met zijn studie directie was hij trompettist in het orkest van de Letse opera. In 2001 vertrok hij naar Sint-Petersburg om directie te studeren bij Alexander Titov. Een jaar later nam hij privélessen bij Mariss Jansons.

Andris Nelson was chef-dirigent van de Nordwestdeutsche Philharmonie (van 2006 tot 2009) en de Letse Nationale Opera in zijn geboortestad Riga (van 2003 tot 2007). Van 2008 tot juni 2015 maakte hij furore als music director het City of Birmingham Symphony Orchestra. Sinds het seizoen 2014/15 is Andris Nelsons music director van het Boston Symphony Orchestra, in 2017/18 begint hij daarnaast als Kapellmeister van het Gewandhausorchester Leipzig.

Als gastdirigent staat hij regelmatig voor de Berliner en de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en de New York Philharmonic. Opera leidt hij onder meer bij de Royal Opera in Londen, de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera in New York. Verschillende keren was Andris Nelsons te gast op de Bayreuther Festspiele.

Sinds zijn debuut in 2008 dirigeerde hij met grote regelmaat het Koninklijk Concertgebouworkest. Zo leidde hij in 2013 de zeer succesvolle concertante uitvoeringen van Wagners Der fliegende Hollander en werkt hij met het orkest aan de integrale uitvoering van de symfonieën van Sjostakovitsj. In 2016/17 staat de Elfde symfonie op het programma; eerder leidde hij het orkest al in de symfonieën nr. 4, 5, 6, 7, 8 en 10.