Nieuws

Nieuwsoverzicht

Jan Willem Loot (1943 - 2021)

06 februari 2021

Op 6 februari overleed Jan Willem Loot, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest van 1998 tot zijn pensioen in 2008.

Jan Willem Loot (foto: Ronald Knapp)
Jan Willem Loot (foto: Ronald Knapp)

Jan Willem Loot werd op 15 december 1943 geboren in Breda. Hij studeerde rechten in Groningen en cello bij René van Ast en Bertus van Lier. Na voltooiing van zijn rechtenstudie was hij acht jaar directeur van het Overijssels Philharmonisch Orkest in Enschede. Vervolgens was Loot directeur van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, dat na een fusie opging in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vanaf 1985 was Jan Willem Loot werkzaam als algemeen directeur van de stichting die het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de Concertzalen Beurs van Berlage omvatte. Samen met dirigent Hartmut Haenchen legde hij de basis voor een succesvolle ontwikkeling van deze orkesten. 
 
In 1998 werd Jan Willem Loot benoemd tot algemeen directeur van het Concertgebouworkest. In deze functie kwamen de zakelijke, organisatorische en de artistieke eindverantwoordelijkheid samen. In zijn manier van leidinggeven toonde hij zich aimabel, diplomatiek en betrokken. Na een woelige periode bracht Loot de nodige stabiliteit binnen de organisatie en in de exploitatie van het orkest. Belangrijke gebeurtenissen sinds zijn aantreden waren het eredirigentschap van Bernard Haitink, een salarisverhoging voor de musici en de benoeming van Mariss Jansons tot chef-dirigent met ingang van het seizoen 2004/2005. 
 
Na zijn pensionering werd Loot ambassadeur van het Concertgebouworkest. Daarnaast was hij van 2009 tot 2012 artistiek directeur van het Orchestre National de France in Parijs. 
 
David Bazen, directeur bedrijfsvoering van het Concertgebouworkest: ‘Jan Willem was een – bijna letterlijk – geboren orkestdirecteur; bij zijn pensionering was hij bijna veertig jaar eindverantwoordelijke geweest bij verschillende Nederlandse orkesten. Hij beschikte over een schat aan ervaring, had een duidelijke visie en kende het repertoire (ook de minder gekende stukken) buitengewoon goed. Hij stond altijd pal voor zijn orkesten en was bij vrijwel ieder concert te vinden op zijn vertrouwde plek op het frontbalkon. Jan Willem gaf de mensen om hem heen vaak veel vertrouwen. Een van zijn motto’s was: ‘Ik wil dat iedere manager op zijn dossier denkt en handelt als een algemeen directeur, in het belang van het hele orkest.’’ 

Nagedachtenis aan Jan Willem Loot

De concertstream van vrijdagavond 12 februari 20.00 uur dragen we op ter nagedachtenis aan Jan Willem Loot.

Deel: