Rossini: Ouverture 'La gazza ladra'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Gioachino Rossini Ouverture 'La gazza ladra'

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Mariss Jansons leidt het Concertgebouworkest in Rossini’s Ouverture ‘La gazza ladra’. Hierin is de kleine trom prominent te horen, als vooruitwijzing naar de rol van de gendarmerie in de opera.

Rossini’s Ouverture ‘La gazza ladra’

Gioachino Rossini schreef La gazza ladra, ‘De diefachtige ekster’, in opdracht van het Milanese Teatro alla Scala. La gazza ladra gaat over een onschuldig meisje dat ter dood wordt veroordeeld omdat ze een zilveren lepel zou hebben gestolen. Als aan het einde van de opera blijkt dat een ekster de werkelijke dader is, wordt ze vrijgelaten. In de ouverture is de kleine trom al prominent te horen, als vooruitwijzing naar de rol van de gendarmerie in de opera.

Mariss Jansons, chef-dirigent

Mariss Jansons was van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. In die tijd ontstond een ongekend intensieve samenwerking, die wereldwijd erkenning vond. Sinds 2003 is Jansons chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. Voor zijn verdiensten ontving Jansons vele onderscheidingen, waaronder de Ernst von Siemens Musikpreis.

Lees meer

Populair