Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Valery
Gergiev

dirigent

Valery Gergiev staat bekend om zijn gepassioneerde, temperamentvolle stijl van dirigeren. Hij studeerde directie bij de befaamde Ilja Musin aan het Rimski-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Nog tijdens zijn opleiding won hij het Herbert von Karajan Concours in Berlijn en werd hij assistent-dirigent bij het Mariinski Theater in Sint-Petersburg.

Sinds 1996 is hij – naast chef-dirigent – artistiek en algemeen directeur van het Mariinski Theater. Ook is hij vaste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York en eredirigent (tot 2008 chef-dirigent) van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Bij het London Symphony Orchestra was Valery Gergiev chef-dirigent van 2007 tot 2015.

Jaarlijks leidt hij diverse festivals en bovendien is hij naamgever van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

Voor zijn muzikale en maatschappelijke verdiensten ontving hij talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder het Duitse Bundesverdienstkreuz, de Italiaanse Ufficiale Ordine al Merito, de Franse Ordre des Arts et des Lettres en de Russische Orde van Alexander Nevski. Bij het tiende Gergiev Festival in 2005 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gergiev is sinds 1991 regelmatig te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In december 2016 leidde hij het Concertgebouworkest in het derde bedrijf van Wagners Die Walküre. In oktober 2017 keerde hij terug voor Rachmaninoffs Derde pianoconcert en Le divin poème van Skrjabin.