Ammodo Masterclass dirigeren

Ontdek de fascinerende interactie tussen dirigent en orkest! Op 27, 28 en 29 juni 2022 leidt Fabio Luisi de Ammodo Masterclass dirigeren van het Concertgebouworkest. Voor de vier deelnemende jonge dirigeertalenten is deze masterclass van onschatbare waarde. U kunt de masterclass bijwonen in de zaal vanaf het podium, of via de livestream.
Fabio Luisi - foto: Monika Ritterhaus
Fabio Luisi - foto: Monika Ritterhaus
kaartverkoop

Fabio Luisi deelt zijn kennis en ervaring met vier zeer getalenteerde jonge dirigenten, die de kans krijgen het Concertgebouworkest te leiden: Holly Choe, Mirian Khukhunaishvili, Earl Lee en Anna Rakitina. Talloze aspecten van het dirigeervak passeren de revue aan de hand van Schumanns Eerste symfonie, Richard Strauss’ Till Eulenspiegels lustige Streiche en twee recentere werken: En otra noche, en otro mundo (2020) van Angelica Negróns en Evening Land (2017) van Bent Sørensen. De presentatie is in handen van Hans Haffmans.

De Ammodo Masterclass vindt voor de zesde keer plaats. De eerste keer was in 2012 onder leiding van toenmalig chef-dirigent Mariss Jansons, daarna volgden masterclasses met Valery Gergiev (2015), Daniele Gatti (2017 en 2018) en Iván Fischer (2020). De masterclass wordt live gestreamd via concertgebouworkest.nl en de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest.

De Ammodo Masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, de Schweizer Mengelberg Stiftung, het Kirill Kondrashin Fonds en de Foundation Concertgebouworkest.

De dirigenten

Fabio Luisi is music director van het Dallas Symphony Orchestra (sinds 2020) en chef-dirigent van het Deens Nationaal Symfonieorkest. Vanaf het seizoen 2022/2023 is hij bovendien chef-dirigent van het NHK Orchestra in Tokio. Bij het Concertgebouworkest debuteerde Fabio Luisi in 2005. Hij keerde regelmatig terug, voor het laatst in maart 2022 met werken van Rachmaninoff en Tsjaikovski.

Boven: Anna Rakitina en Holly Choe. Onder: Mirian Khukhunaishvili en Earl Lee.

Holly Choe werd geboren in Seoul en groeide op in Californië. Na een opleiding klarinet en muziekeducatie behaalde ze haar master in blaasorkestdirectie aan de New England Conservatory, waarna ze orkestdirectie studeerde aan de Zürcher Hochschule der Kunste. Sinds 2020/21 is Holly Choe assistent-dirigent van Paavo Järvi bij het Tonhalle Orchestra Zürich. Ze ontving een een Career Assistance Award van de Solti Foundation U.S., volgde een mentortraject aan de Peter Eötvös Foundation, en ontving een Taki Alsop Conducting Fellowship Award.

Mirian Khukhunaishvili studeerde koordirectie in zijn geboortestad Tbilisi. Aan de Muziekacademie Krakau behaalde hij in 2020 zijn doctorgraad in orkestdirectie. Hij is mede-oprichter van het Alter Orchestra en het Tbilisi Youth Orchestra. Momenteel woont de Georgische dirigent in Reykjavik, waar hij op uitnodiging directieles geeft aan de Iceland University of the Arts.

Earl Lee, winnaar van de Sir Georg Solti Conducting Award 2022, is assistent-dirigent van het Pittsburgh Symphony Orchestra en Music Director van de Ann Arbor Symphony. Voorheen bekleedde hij die functie bij het Toronto Symphony Orchestra. De Canadees-Koreaanse musicus studeerde cello aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en de Juilliard School in New York. Het dirigentenvak leerde hij vanaf 2010 bij Ignat Solzhenitsyn, waarna hij een masterstudie bij George Manahan aan de Manhattan School of Music volgde en zijn studie voortzette bij Hugh Wolff aan het New England Conservatory.

Anna Rakitina is assistent-dirigent van het Boston Symphony Orchestra onder leiding van Andris Nelsons sinds 2019. In het seizoen 2019/2020 was ze bovendien Dudamel Fellow bij de Los Angeles Philharmonic. Anna Rakitina werd in Moskou geboren uit een Oekraïense vader en een Russische moeder, en begon als violiste en sopraan voordat ze zich bekwaamde in het dirigentenvak, in Moskou en aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg.

Lees meer over Ammodo en het Concertgebouworkest