Artist in residence: Martin Fröst

Het Zweedse klarinetfenomeen Martin Fröst staat bekend als een musicus die altijd nieuwe manieren zoekt om de wereld van de klassieke muziek uit te dagen. In het seizoen 2022/2023 is hij artist in residence van het Concertgebouworkest.
Martin Fröst - foto: Nikolaj Lund

De onwaarschijnlijke virtuositeit en muzikaliteit van Martin Fröst komen in samenwerking met het Concertgebouworkest tot uiting in zowel het klassieke repertoire als in nieuwe opdrachtwerken, en in zowel traditionele concerten als in multimediaproducties.

De veelzijdige musicus is ook dirigent. Sinds 2019 is hij chef­dirigent van het Zweeds Kamerorkest.

Janine Jansen

Bij het Concertgebouworkest was Martin Fröst in 2014 te gast. In het voorjaar van 2021 zou hij met het orkest en toenmalig artist in residence, Janine Jansen, de wereldpremière verzorgen van het dubbelconcert Distans dat Sally Beamish speciaal voor hen componeerde. Corona stak daar een stokje voor, maar in april 2023 klinkt het werk alsnog, deze keer als onderdeel van de residency van Martin Fröst.

Nieuw werk en kamermuziek

Als artist in residence is Martin Fröst – samen met de artist in residence van de Philharmonie in Essen, pianist Víkingur Ólafsson – ook te horen tijdens Opening Night en in Essen, en soleert hij in een nieuw klarinetconcert van Anna Clyne. Daarnaast werkt hij met orkestmusici samen in een kamer­muziekprogramma in de serie Close­-up en een speciaal outreach­programma in het Bijlmer Parktheater.

Kaarten voor deze concerten zijn vanaf 1 juni in de verkoop