Artist in residence: Martin Fröst

Het Zweedse klarinetfenomeen Martin Fröst staat bekend als een musicus die altijd nieuwe manieren zoekt om de wereld van de klassieke muziek uit te dagen. In het seizoen 2022/2023 is hij artist in residence van het Concertgebouworkest.
Artist in Residence klarinettist Martin Fröst loopt tussen het publiek tijdens het openluchtconcert foto: Nathan Reinds

Klarinetconcert van Anne Clyne

De onwaarschijnlijke virtuositeit en muzikaliteit van Martin Fröst komen in samenwerking met het Concertgebouworkest tot uiting in zowel het klassieke repertoire als in nieuwe opdrachtwerken, zoals het nieuwe klarinetconcert Weathered van Anna Clyne. Het werk beleeft op 5, 6 en 8 januari zijn wereldpremière onder leiding van Jaap van Zweden.

Dubbelconcert met Janine Jansen

Martin Fröst was voor het eerst in 2014 bij het Concertgebouworkest te gast. In het voorjaar van 2021 zou hij met het orkest en toenmalig artist in residence, Janine Jansen, de wereldpremière verzorgen van het dubbelconcert Distans dat Sally Beamish speciaal voor hen componeerde. Corona stak daar een stokje voor, maar in april 2023 klinkt het werk alsnog onder leiding van Klaus Mäkelä, deze keer als onderdeel van de residency van Martin Fröst.

Klarinettist Martin Fröst tijdens de repetitie van 'Peacock Tales' van Anders Hillberg met dirigente Xian Zhang. (foto: Renske Vrolijk)
2014 - Klarinettist Martin Fröst tijdens de repetitie van 'Peacock Tales' van Anders Hillberg met dirigente Xian Zhang. (foto: Renske Vrolijk)

Kamermuziek

Als artist in residence was Martin Fröst – samen met de artist in residence van de Philharmonie in Essen, pianist Víkingur Ólafsson – te horen tijdens Opening Night en in Essen. Daarnaast werkt hij met orkestmusici samen in een kamer­muziekprogramma in de serie Close­-up en de cross-overserie Bijlmer Klassiek in het Bijlmer Parktheater.